Οι αρχές της Ινδονησίας αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων, από την τραγωδία που σημειώθηκε χθες στο γήπεδο «Kanjuruhan Stadium», μετά τον αγώνα της τοπικής Αρέμα με την Περσεμπάγια Σουραμπάγια.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβα, Εμίλ Νταρντάκ, αυτή τη στιγμή έχουν διαπιστωθεί 125 νεκροί, εκ των οποίων οι 124 έχουν ταυτοποιηθεί.

Η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο τραγικό απολογισμό των 174 θυμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια ονόματα είχαν εγγραφεί δύο φορές στη «μαύρη» λίστα, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο.

Πώς έγινε η τραγωδία με τους 125 νεκρούς

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που σημάδεψαν ποτέ τον χώρο του αθλητισμού. Σύμφωνα το ρεπορτάζ του BBC, η τραγωδία προκλήθηκε μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, στον οποίο αναδείχθηκε νικήτρια η Περσεμπάγια Σουραμπάγια.

Οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο, προχώρησαν σε βανδαλισμούς και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Εκείνοι χρησιμοποίησαν χημικά για να τους απωθήσουν, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.

Τα όσα ακολούθησαν ήταν ανατριχιαστικά, οι συγκρούσεις ήταν βίαιες, ενώ δύο οχήματα της αστυνομίας κάηκαν ολοσχερώς. Οι μάχες σώμα με σώμα συνεχίστηκαν κι εκτός γηπέδου, με εκατοντάδες ανθρώπους να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου ή να πεθάνουν από ασφυξία ή σοβαρό τραυματισμό.

Ο αριθμός των θεατών ήταν παραπάνω από ό,τι χωρούσε το στάδιο

Ανώτατος αξιωματούχος της χώρας αποκάλυψε ότι ο αριθμός των θεατών ξεπερνούσε κατά 4.000 περίπου άτομα τη χωρητικότητα του σταδίου.

«Λυπάμαι για την τραγωδία»

Ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Γουιντόντο διέταξε να ανασταλούν όλοι αγώνες ποδοσφαίρου στην Ινδονησία μέχρι να διενεργηθεί έρευνα για το περιστατικό.

«Ζήτησα ειδικά από τον αρχηγό της αστυνομίας να ερευνήσει ως το τέλος αυτήν την υπόθεση», δήλωσε ο Τζόκο σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Το αθλητικό πνεύμα, η ανθρωπιά και η αδελφοσύνη πρέπει να υποστηρίζονται στην Ινδονησία».

«Λυπάμαι για αυτή την τραγωδία και ελπίζω ότι θα είναι η τελευταία που θα συμβεί στο ινδονησιακό ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να έχουμε άλλα (τέτοια) περιστατικά στο μέλλον».

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν οπαδούς να εισβάλουν στο γήπεδο μετά τη λήξη του αγώνα, να συγκρούονται με αστυνομικούς και να σπάνε οχήματα της αστυνομίας.

Η χρήση χημικών για την απώθηση και τη διάλυση του πλήθους φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τραγική κατάληξη του ματς, αφού εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν ταυτόχρονα προς την έξοδο.

Όταν το κλίμα άρχισε να γίνεται ασφυκτικό από τα χημικά στο γήπεδο, πολλοί οπαδοί προσπάθησαν να τρέξουν προς την έξοδο. Εκεί συσσωρεύτηκε πολύς κόσμος και η πίεση από το πλήθος ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε ασφυξία σε πολλά άτομα, σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Η Fifa ορίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση χημικά για τον έλεγχο του πλήθους σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ινδονησίας ότι θα διεξάγει έρευνα για το συμβάν που «αμαυρώνει το πρόσωπο του ποδοσφαίρου στη χώρα».

Και δύο αστυνομικοί μεταξύ των νεκρών

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ανατολική Ιάβα, Νίκο Αφίντα, δήλωσε: «Είχε γίνει άναρχο. Άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς, έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα». Πρόσθεσε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο αστυνομικοί.

«Θα θέλαμε να μεταφέρουμε ότι δεν ήταν όλοι ταραξίες. Μόνο περίπου 3.000 μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο», είπε.

Οι οπαδοί που τράπηκαν σε φυγή «συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο στην έξοδο. Εκεί σημειώθηκε συνωστισμός, πολλοί εμφάνισαν δύσπνοια, υπήρχε έλλειψη οξυγόνου», πρόσθεσε.