Μείωση παραγωγής που θα ξεπερνά το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα εξετάσουν τα μέλη του ΟΠΕΚ+  στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πήγες μέσα από τον ΟΠΕΚ που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν και η πετρελαϊκή αγορά χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις εδώ και μήνες, οδηγώντας τη Σαουδική Αραβία, που είναι μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, να δηλώσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθώς ενισχύεται το δολάριο, καθιστώντας πιο ακριβό το μαύρο χρυσό για αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα αλλά κι η ανησυχία ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε ύφεση.

Να πληγούν τα έσοδα της Ρωσίας

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών πιέζουν για αύξηση της παραγωγής που θα οδηγούσε πιο χαμηλές τιμές αφενός και θα ανακούφιζε την οικονομία από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας. Επιπλέον θα μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας, καθώς η Δύση επιδιώκει να τιμωρήσει τη Μόσχα για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, πηγές από το περιβάλλον της Ρωσίας δήλωσαν ότι η Μόσχα στηρίζει μείωση της τάξης του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη περικοπή από το 2020, όταν ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή κατά ένα ρεκόρ 10 εκατομμυρίων bpd, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας COVID.

Πηγή: ΟΤ