Σε πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές και ομόλογα, προχωρούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να συγκεντρώσουν μετρητά, όπως αναφέρουν οι Financial Times ενώ αναζητούν προγράμματα διάσωσης, καθώς η κρίση στον ασφαλιστικό κλάδο μαίνεται μια εβδομάδα μετά τον «μίνι» προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Τρας.

Τα περισσότερα από τα 5.200 συστήματα καθορισμένων παροχών του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν παράγωγα για να αντισταθμίσουν τις κινήσεις των επιτοκίων και του πληθωρισμού, τα οποία ωστόσο απαιτούν την προσθήκη χρηματικών εξασφαλίσεων ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς.

Ο ρόλος της νέας κυβέρνησης

Η απότομη πτώση της τιμής των κρατικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας, που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του δημοσιονομικού πλάνου της κυβέρνησης της Λιζ Τρας με το αμφιλεγόμενο μέτρο της μείωσης φορολογικών συντελεστών, οδήγησε σε άνευ προηγουμένου απαιτήσεις για περισσότερα μετρητά.

Για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, τα συνταξιοδοτικά ταμεία πούλησαν περιουσιακά στοιχεία — συμπεριλαμβανομένων κρατικών ομολόγων — προκαλώντας περαιτέρω πτώση των τιμών.

Την Τετάρτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε ότι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ αντίστοιχα ανέβαλε την έναρξη του προγράμματος πώλησης που είχε προγραμματίσει.

Πηγή: ΟΤ