Μπορεί να απομένουν αρκετές ακόμη ημέρες πριν την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 27 Οκτωβρίου, όμως ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι της κεντρικής ευρωτράπεζας δημοσιοποιούν τις απόψεις τους με προφανή στόχο να προετοιμάσουν ψυχολογικά αγορές και επενδυτές για μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων.

Εξάλλου, τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το μέτωπο του πληθωρισμού ήρθαν να επιβεβαιώσουν το πόσο πιεστική παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο αυτό, υποχρεώνοντας την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Συγκεκριμένα ο δείκτης για την Ευρωζώνη, το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε άνω του αναμενόμενου στο ποσοστό-ρεκόρ του 10%, από το 9,1% τον Αύγουστο. Ειδικά στη Γερμανία ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 10,9%, πολύ πάνω από το αναμενόμενο 10%.

Έτσι, λοιπόν, η πλειονότητα των αξιωματούχων στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ της συνεχίσης της δυναμικής αύξησης των επιτοκίων «δείχνοντας» ουσιαστικά μια ακόμη κίνηση ύψους 75 μονάδων βάσης.

Συνολικά μέσα στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της η Τράπεζα έχει αυξήσει συνδυαστικά τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης.

Πολλαπλές τοποθετήσεις 

«Η επιλογή μου θα είναι για 75 (μονάδες βάσης), αν και οι 50 είναι το μίνιμουμ» δήλωσε ανοιχτά ο Λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης Γκεντίμινας Σίμκους, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο Φινλανδός Όλι Ρεν, ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς, ο Σλοβάκος Πέτερ Καζίμιρ, αλλά και ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ  έχουν επίσης, τις προηγούμενες ημέρες, βάλει στο κάδρο μια ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, αν και δίχως απαραιτήτως να αναφέρονται ειδικά σε συγκεκριμένο νούμερο, αλλά σε αναφορά σε δυναμική ανάληψη δράσης.

Ανάλογη θέση έχει υιοθετήσει, σε πολλαπλές ομιλίες της μέσα στην εβδομάδα, και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζοντας πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν μέχρι να φτάσουν σε «ουδέτερα επίπεδα».

Το μόνο παρήγορο, ίσως, για τις αγορές είναι πως ο Σίμκους, όπως και ο Χόλτσμαν (που θεωρείται και από τα σκληρά γεράκια του συμβουλίου) απέρριψαν την πιθανότητα μιας μεγαλειώδους αύξησης κατά 100 μονάδες βάσης, ένα μέτρο που είχε αρχίσει να «παίζει» ως πιθανότητα σε κάποια σενάρια αναλυτών, καθώς παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού, η αδυναμία των οικονομιών της περιοχής εν μέσω της διογκούμενης ενεργειακής κρίσης δεν αφήνει τα περιθώρια για ένα τέτοιο… σοκ.

Η αδυναμία αυτή είναι ορατή εξάλλου τόσο στις χρηματιστηριακές αγορές όσο και τις αγορές ομολόγων. Η κυρία Λαγκάρντ, σε προ ημερών ομιλία της στην Ευρωβουλή, επιβεβαίωσε εκ νέου την πρόθεση της Τράπεζας να παρέμβει, εάν οι κίνδυνοι κατακερματισμού απειλήσουν την ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλη την Ευρωζώνη.

Πηγή: ΟΤ