Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, με φόντο τον τουρκικό παροξισμό.

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.

Παρόντες θα είναι, επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.

Σημειώνεται πως η τελευταία Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών και μη, είχε γίνει το 2015 στην Ισπανία, ενώ η τελευταία σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ της νότιας Ευρώπης είχε φιλοξενηθεί πέρσι στην Αθήνα.

Το μήνυμα Μακρόν

Υπενθυμίζεται πως, με το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά να χτυπά «κόκκινο» και αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν είχαν πραγματοποιήσει κρίσιμη συνάντηση στο Παρίσι, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Εκεί, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψαν οι δύο χώρες ένα χρόνο πριν. «Βασιστήκαμε στις κοινές απόψεις, τις αξίες, την ελευθερία, τη Δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος. «Με τον τρόπο αυτό δυναμώνουμε και την ευρωπαϊκή κυριαρχία και σταθερότητα σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

Στη συνέχεια, δε, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας».

Χωρίς να κάνει αναφορά στην Τουρκία, έκανε λόγο για «ταραγμένη κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας – Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο».