Η Ναυτιλιακή Αρχή της Σουηδίας δήλωσε την Τρίτη ότι εξέδωσε προειδοποίηση για δύο διαρροές στον ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 στα σουηδικά και δανέζικα ύδατα, λίγο μετά την ανακάλυψη διαρροής στο κοντινό έργο Nord Stream 2.

«Υπάρχουν δύο διαρροές στον Nord Stream 1 – μία στη σουηδική και μία στη δανέζικη οικονομική αποκλειστική ζώνη. Είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Σουηδικής Ναυτιλιακής Διοίκησης (SMA).

Οι διαρροές εντοπίστηκαν βορειοανατολικά του δανέζικου νησιού Bornholm, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Δεν είναι σαφές τι έχει προκαλέσει τις διαρροές.

«Είμαστε σε επιφυλακή για να βεβαιωθούμε ότι κανένα πλοίο δεν πλησιάζει πολύ κοντά στο σημείο», δήλωσε ένας δεύτερος εκπρόσωπος της SMA.

Απομακρύνονται τα πλοία

Τη Δευτέρα, οι δανικές αρχές ζήτησαν από τα πλοία να απομακρυνθούν από μια ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm μετά τη διαρροή αερίου από τον παροπλισμένο αγωγό Nord Stream 2 που κατέληγε στη Βαλτική Θάλασσα.

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο διαχειριστής του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος λειτουργούσε με μειωμένη δυναμικότητα από τα μέσα Ιουνίου πριν κλείσει εντελώς τον Αύγουστο, γνωστοποίησε επίσης πτώση της πίεσης και στις δύο γραμμές του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Ο Baltic Pipe, ένας νέος υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς νορβηγικού φυσικού αερίου στην Πολωνία με ετήσια δυναμικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, αναμένεται να εγκαινιαστεί αργότερα την Τρίτη.

Η πιθανότητα δολιοφθοράς

Ο λόγος για την πτώση της πίεσης και στις δύο γραμμές του αγωγού Nord Stream θα μπορούσε να είναι μια στοχευμένη δολιοφθορά. Αυτό ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας η εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη δικές της πηγές.

Και στις δύο περιπτώσεις ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του συμβάντος, στην οποία συμμετέχουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που δεν είναι στοχευμένο σαμποτάζ», είπε η πηγή. «Όλα μιλούν ενάντια στη σύμπτωση», πρόσθεσε. Αυτό το είδος υποτιθέμενης δολιοφθοράς, λένε οι πηγές, δεν είναι καθόλου ασήμαντο και πρέπει να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ειδικές δυνάμεις όπως δύτες ή υποβρύχιο.

Όσον αφορά το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την πιθανή δολιοφθορά, σύμφωνα με τις αρχικές υποθέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα μπορεί να ευθύνονται ουκρανικές δυνάμεις ή δυνάμεις που συνδέονται με την Ουκρανία. Εξετάζονται επίσης και άλλες επιλογές. Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Tagesspiegel, τόνισαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η υποτιθέμενη δολιοφθορά να σχεδιάστηκε πριν σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς ο χρόνος τέτοιων ειδικών επιχειρήσεων μπορεί να είναι μεγάλος.