Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που είχε συλληφθεί από τη διαβόητη Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, τουλάχιστον 31 είναι οι νεκροί στις αιματηρές διαδηλώσεις που έχουν συνταράξει τη χώρα, στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες. Διαδηλώσεις συμπαράστασης γίνονται και σε άλλες χώρες, ενώ στα social media έχουν δημοσιευτεί σκίτσα αφιερωμένα στην Μαχσά Αμινί και στην εξέγερση που ακολούθησε.

Τρία από αυτά ξεχωρίζουν αφού έχουν ήδη κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Δείτε τα σκίτσα

Δύο εικόνες, χιλιάδες λέξεις

Δύο ακόμα φωτογραφίες αποτυπώνουν χωρίς λόγια τα όσα συμβαίνουν στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες. Η πρώτη δείχνει τη «σημαία» των διαδηλώσεων. Μόνο που αυτή είναι τα μαλλιά μιας γυναίκας σε ένα ξύλο.

Η δεύτερη φωτογραφία είναι ενός νεαρού άνδρα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις και έβαλε το σώμα του ως ασπίδα για τις διαδηλώτριες που δεν κάνουν πίσω παρά την βάναυση καταστολή. Όπως μπορείτε να δείτε, η πλάτη του είναι γεμάτη από τραύματα από πλαστικές σφαίρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν.