Από την αποχώρηση των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημαδεύτηκαν οι σημερινές εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν προτίθεται να καλέσουν άλλους μάρτυρες επιχειρώντας να κλείσουν άρον-άρον τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για fast track διαδικασίες με σκοπό τη συσκότιση ενώ συνολικά η αντιπολίτευση στηλιτεύει την άρνηση της ΝΔ να δεχτεί οποιοδήποτε αίτημα για κλήση κομβικών μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή.

Η εξέλιξη αυτή με την αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης ήρθε μετά την κατάθεση του ιδιοκτήτη και διαχειριστή της εταιρείας Krikel Σταμάτη Τρίμπαλη. Επρόκειτο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να διεξαχθεί ψηφοφορία για διεύρυνση του καταλόγου των μαρτύρων ωστόσο ο εισηγητής της ΝΔ απέρριψε το σχετικό αίτημα με αποτέλεσμα να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία και να αποχωρήσει η αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν αίτημα να κληθεί και να καταθέσει ο Φέλιξ Μπίτζιος της Intellexa (εταιρεία που εμπορεύεται το Predator) και το αίτημα είχε ανάλογη τύχη με το προηγούμενο, καθώς η ΝΔ δεν το έκανε δεκτό.

Υπογραμμίζεται δε ότι σε μακροσκελή ανακοίνωσή του χτες το ΚΚΕ είχε καταγγείλει την κυβερνητική πλειοψηφία για μεθόδευση ολοκλήρωσης των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής με στόχο τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και άφηνε αιχμές και κατά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους σε ότι αφορά τις συνακροάσεις στον Περισσό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε σημερινή του δήλωση τόνισε: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής. Η εμμονή της να μην κληθούν και νέοι μάρτυρες απαραίτητοι για την διερεύνηση σε βάθος των τριών υποθέσεων των υποκλοπών, δηλαδή, στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, επιβεβαιώνει την πρόθεση τους για συγκάλυψη των υποθέσεων.

Το ΚΚΕ θα ενημερώσει  για όλες αυτές τις εξελίξεις τον ελληνικό λαό επίσημα και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να διερευνηθούν οι τρείς σοβαρές αυτές υποθέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως χθες έγινε γνωστό ότι η εκπρόσωπος της εταιρείας Intellexa Σάρα Χαμού ενημέρωσε την Εξεταστική Επιτροπή πως δεν μπορεί να έρθει να καταθέσει διότι βρίσκεται στο εξωτερικό. Η αντιπολίτευση πρότεινε να πραγματοποιηθεί η εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο, η «γαλάζια» πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση και αποφάσισε η κατάθεση να γίνει μέσω γραπτών ερωτημάτων που θα απαντηθούν από τη μάρτυρα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής η πλειοψηφία της ΝΔ απέρριψε την κατάθεση της εκπροσώπου της Intellexa μέσω τηλεδιάσκεψης και αποφάσισε να της σταλούν γραπτές ερωτήσεις, τις οποίες βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «σκονάκια» και κάνουν λόγο για διαδικασία – «παρωδία».

Μάλιστα έντονη ήταν η αντίδραση της Σοφίας Σακοράφα βουλευτίνα του ΜέΡΑ25 και μέλος της εξεταστικής επιτροπής η οποία σε Δήλωση στα Πρακτικά της εξεταστικής καυτηρίασε την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία για την δυνατότητα έγγραφης εξέτασης της νόμιμης εκπρόσωπου της εταιρείας Intellexa, η οποία ενημέρωσε ότι αυτή την περίοδο κωλύεται να είναι στην Ελλάδα.

Η κα Σακοράφα σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως στην Δήλωση που κατέθεσε στα Πρακτικά αναγράφει ότι «πουθενά στο ελληνικό δικαιικό σύστημα δεν προβλέπεται έγγραφη κατάθεση σε Αρχές που ασκούν ανακριτικό ή ανάλογο έργο».

«Από τον τελευταίο πταισματοδίκη μέχρι τα ανώτερα δικαστήρια ζώσας διαδικασίας ο μάρτυρας καταθέτει προφορικά, ακριβώς για να υπόκειται στη ζωντανή διαδικασία των ερωταποκρίσεων που θεωρείται πάντα σημαντική για την αναζήτηση της αλήθειας» προσθέτει η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και δηλώνει:

«Χωρίς να χρειάζεται ν’ αναλύσουμε παραπάνω αυτά, σας δηλώνουμε ότι, αρνούμεθα να συμμετάσχουμε στην παρωδία που επέλεξε η Επιτροπή σε σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αρνούμεθα να υποβάλλουμε οποιαδήποτε έγγραφη ερώτηση στη νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρείας για να λάβουμε ανάξιες και ανίσχυρες, προετοιμασμένες, έγγραφες απαντήσεις που στο κάτω κάτω της γραφής ακόμα και αν υπογράφονται θα έχουν άγνωστο συντάκτη και καλούμε όλα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να συναισθανθούν τις ευθύνες τους για τον απόλυτο ευτελισμό των διαδικασιών».

Νωρίτερα σήμερα στην εξεταστική επιτροπή είχε καταθέσει η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου.