Ήταν αναπόφευκτο, μετά την ξαφνική στρατιωτική υποχώρηση της Ρωσίας κοντά στο Χάρκοβο, να αντιδράσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοινώνοντας μερική επιστράτευση και μια νέα πυρηνική απειλή, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στην Ρωσία.

Η χρονική συγκυρία, το πρωί της ομιλίας του Τζο Μπάιντεν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, με στόχο τη συσπείρωση των συμμάχων των ΗΠΑ για την υποστήριξη προς την Ουκρανία, καταδεικνύει ότι, σε κάποιο βαθμό, οι ανακοινώσεις του Πούτιν αφορούν στη διαχείριση των ειδήσεων, προκειμένου να κυριαρχήσει στην ατζέντα με τους ισχνούς ισχυρισμούς, ότι η Ρωσία απειλείται από τον «πυρηνικό εκβιασμό» του ΝΑΤΟ, σημειώνει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian.

Πριν την άνοιξη δεν θα φτάσουν οι έφεδροι στην Ουκρανία

Αυτό βοηθά να καλυφθεί το γεγονός ότι η επιστράτευση – περίπου 300.000 ατόμων με στρατιωτική εμπειρία, σύμφωνα με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον υπουργό Άμυνας της χώρας – είναι ένα μέτρο που θα πάρει μήνες, για να έχει ουσιαστικό στρατιωτικό αντίκτυπο.

Αν, δηλαδή, η Μόσχα μπορεί να αποκτήσει τελικά έναν τέτοιο αριθμό στρατεύσιμων, δεδομένων των συνεχιζόμενων δυσκολιών της Ρωσίας στην πρόσληψη και τη διατήρηση προσωπικού.

Οι επιστολές παραίτησης που έγραψαν Ρώσοι στρατιώτες, εξαντλημένοι από τους μήνες των μαχών μετά την ανακατάληψη του Ιζιούμ, καταδεικνύουν αυτό ακριβώς το θέμα, αν και το διάταγμα που ανακοίνωσε ο Πούτιν καθιστά επίσης σαφές ότι οι στρατιώτες με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις απαγορεύεται πλέον να εγκαταλείψουν την πρώτη γραμμή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

«Επιχειρησιακά, αυτό δεν θα κάνει καμία διαφορά φέτος και πιθανότατα ούτε του χρόνου», δήλωσε ο Εντ Άρνολντ, ο οποίος εργάζεται για το RUSI, μία δεξαμηνή σκέψης.

Η Μόσχα δεν διαθέτει υποδομή να στηρίξει την επιστράτευση

Και προσθέτει πως «η υποδομή δεν υπάρχει όσον αφορά στον εξοπλισμό αυτού του επιπέδου δυνάμεων, αυτή τη στιγμή. Η Ρωσία έχει να κρατήσει μια μετωπική γραμμή 1.000 χιλιομέτρων και ανησυχεί για τις πίσω περιοχές. Θέλει να διατηρήσει την περιοχή που έχει καταλάβει».

Από στρατιωτική άποψη, το Κρεμλίνο θα έπρεπε να έχει λάβει την απόφαση επιστράτευσης εδώ και μήνες, σημειώνει ο Guardian.

Ακριβείς αριθμοί είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά η Ουκρανία μπορεί κάλλιστα να έχει περισσότερα στρατεύματα διαθέσιμα από την Ρωσία τώρα.

Και όπως έδειξε η επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο, το Κίεβο μπορεί να παρατάξει πιο «φρέσκα» στρατεύματα εναντίον περιοχών του μετώπου που μπόρεσε να προσδιορίσει ως ελάχιστα ελεγχόμενες.

«Παράθυρο» ευκαιρίας για το Κίεβο

Το Κίεβο συνεχίζει να έχει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας πριν από την «λασπωμένη» περίοδο, που αρχίζει το Νοέμβριο, η οποία περιορίζει τους ελιγμούς των τεθωρακισμένων οχημάτων. Και αυτή η περίοδος είναι πολύ πριν από την όποια άφιξη Ρώσων εφέδρων στην Ουκρανία.

Αναγνωρίζοντας αυτό το γεγονός, την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια 600 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πυραύλων Himars, που έχουν τόσο πολύ βλάψει την υλικοτεχνική υποδομή της Μόσχας και την ικανότητά της να αντιστέκεται.

Πρόκειται για μια ροή βοήθειας που η Ρωσία θέλει απεγνωσμένα να σταματήσει, αλλά δεν έχει καμία στρατιωτική ικανότητα να το κάνει.

Η στόχευση των κόμβων διανομής του ΝΑΤΟ στην Πολωνία δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή, δεδομένης της εγγύησης ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα σαφώς δεν διαθέτει τις πληροφορίες για να καταστρέψει τις προμήθειες σε σημαντικές ποσότητες, καθώς κατευθύνονται προς την πρώτη γραμμή, αλλιώς θα το είχε κάνει με τον τρόπο που το κατάφερε η Ουκρανία.

Η πυρηνική απειλή του Πούτιν θέλει να σπείρει τον φόβο

Όμως ο Πούτιν, αυξάνοντας τις προειδοποιήσεις ότι θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα «εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», ελπίζει να σπείρει αβεβαιότητα στα μάτια εκείνων που χαράζουν πολιτική στη Νέα Υόρκη – ίσως για να περιορίσει τις προμήθειες από χώρες που διστάζουν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να έχει ορισμένα όπλα, όπως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, μαχητικά αεροσκάφη ή δυτικά άρματα μάχης, λόγω της επιθετικής τους ικανότητας.

Το Κρεμλίνο πρέπει επίσης να διατηρήσει την υποστήριξη που του έχει απομείνει από τους συμμάχους του, που παραπαίουν – ακόμη και ο Πούτιν αναγνώρισε ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε «ερωτήσεις και ανησυχίες»,  μετά από διμερή συνάντηση την περασμένη εβδομάδα – και υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ συμμετέχει ουσιαστικά σε έναν πόλεμο εναντίον του.

Ο Σοϊγκού τόνισε, σε συνέντευξή του την Τετάρτη, την παροχή δορυφορικών πληροφοριών και όπλων από τη Δύση κατά των δυνάμεων της Μόσχας.

Δεν είναι μυστικό ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ (αλλά όχι το ίδιο το ΝΑΤΟ) παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχει καμία υπαρξιακή απειλή για την Ρωσία – ο στόχος που είπε ο Μπάιντεν την Τετάρτη ήταν να τελειώσει ο πόλεμος, «με τους όρους που όλοι υπογράψαμε, ότι δεν μπορείς να καταλάβεις το έδαφος ενός έθνους από επιλογή».

Το Κίεβο έχει χρόνο να προετοιμαστεί

Υπάρχει πάντοτε το ερώτημα αν η Ρωσία θα προσπαθήσει να υποστηρίξει ότι τα εδάφη που προσαρτά καλύπτονται από την πυρηνική της «ομπρέλα» – αλλά οι επιθέσεις στην Κριμαία, που καταλήφθηκε μονομερώς το 2014, δεν προκάλεσαν καμία κλιμάκωση από τη Μόσχα.

Προάγγελος των επεμβάσεων του Πούτιν παραμένει η απροσδόκητη ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η πυρηνική απειλή έχει σχεδιαστεί κυρίως για να δημιουργήσει αβεβαιότητα και φόβο στη Δύση, ενώ η καθυστερημένη επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν μπορεί μόνο να συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών της Μόσχας από την επόμενη άνοιξη, όταν ο πόλεμος είναι πιθανότερο να εισέλθει σε αποφασιστική φάση.

Αυτό, όμως, δίνει χρόνο και στην Ουκρανία για να προετοιμαστεί…