Παραδοσιακά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πέρα από το επιχειρηματικό και οικονομικό πεδίο, έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί ανοίγουν τα χαρτιά τους για την πολιτική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, σε χρονιές που ολοκληρώνεται η κυβερνητική περίοδος -όπως η φετινή, οι πολιτικοί λόγοι δίνουν ένα προεκλογικό χαρακτήρα στη ΔΕΘ.

Έτσι και φέτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει στο τελευταίο έτος της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με φόντο τις εκλογές που θα γίνουν όπως επανέλαβε την άνοιξη, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για τις αλλαγές που θα επιχειρήσει αν εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού.

Πως τους έκριναν οι πολίτες

Τον αντίκτυπο των πολιτικών ομιλιών της 86ης ΔΕΘ στους ψηφοφόρους αναζήτησε η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, που εξέτασε το δείγμα τόσο πριν, όσο και μετά τις ομιλίες Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Ειδικότερα, πριν την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η διαφορά ήταν στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 33% και τον ΣΥΡΙΖΑ 25,5%.

Μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Βελλίδειο» η Νέα Δημοκρατία διεύρυνε το προβάδισμά της, καταγράφοντας ποσοστό 34,5% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, μια εβδομάδα αργότερα, όταν και ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, η «ψαλίδα» μίκρυνε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «ανεβαίνει» κατά 0,5%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ παρέμεινε στο 34,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστό 26,5%, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να διαμορφώνεται στις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Έτσι, η πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 26,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5%, Ελληνική Λύση: 4%, ΜέΡΑ25: 3%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 3,5% των ερωτηθέντων.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, σταθερό είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο πριν όσο και μετά τη ΔΕΘ.

Πριν από τη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωνε 38% έναντι 27% του κ. Τσίπρα, ενώ το 30% απάντησε «κανέναν από τους δύο». Μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε το ποσοστό του στο 39% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 29%.

Ακριβώς ίδια διατηρήθηκαν τα ποσοστά μετά την ομιλία Τσίπρα: Μητσοτάκης 39%, Τσίπρας 28%, Κανένας από τους δύο 29%.

Τέλος, σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης, τόσο πριν όσο και μετά τη φετινή ΔΕΘ. Πριν από τις ομιλίες, η ΝΔ προηγείτο με 56% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ομιλία Μητσοτάκη η διαφορά στην παράσταση νίκης διαμορφώθηκε στο 56% υπέρ της ΝΔ έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ομιλία Τσίπρα, η διαφορά στην παράσταση νίκης διαμορφώθηκε ως εξής: ΝΔ 56% – ΣΥΡΙΖΑ 26%.