Οι θάνατοι παιδιών από ιλαρά τετραπλασιάστηκαν στη Ζιμπάμπουε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς ηγέτες χριστιανικών αιρέσεων καλούν τους πιστούς να αποφύγουν τους εμβολιασμούς και να στραφούν στην προσευχή.

Συνολικά 698 παιδιά μεταξύ 6.291 κρουσμάτων έχουν πεθάνει από την άκρως μεταδοτική ασθένεια από τις αρχές Απριλίου, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τους 157 θανάτους που είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες. Οι 37 θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα μόλις μιας μέρας την 1η Σεπτεμβρίου, αναφέρει το Associated Press.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε κατήγγειλε ότι η αποστολική εκκλησία αποθαρρύνει τους εμβολιασμούς, μια κατηγορία στην οποία οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν έχουν ακόμα διαψεύσει.

Διαφημιστική πινακίδα στη Χαράρε καλεί τους γονείς να τηρήσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα (Reuters)

Οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις που ξανάρχισαν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας «οδήγησαν στην εξάπλωση της ιλαράς σε περιοχές που δεν είχαν μέχρι τότε επηρεαστεί» ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας.

Οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν τώρα να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να εξασφαλίσουν στήριξη για την εκστρατεία εμβολιασμού, σημειώνει το Reuters.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των παιδιών για επικίνδυνες ασθένειες όπως η ιλαρά, δήλωσε στο AP ο δρ Γιοχάνες Μαρίσα, πρόεδρος του συλλόγου ιδιωτών γιατρών.

«Λόγω της αντίστασης, η ενημέρωση μπορεί να μην είναι αρκετή. Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης υποχρεωτικών μέτρων για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν επιτρέπεται να αρνηθεί τον εμβολιασμό των παιδιών του» είπε.

Η ιλαρά, η πιο μεταδοτική γνωστή ασθένεια, προκαλεί πυρετό και εξάνθημα σε όλο το σώμα και σε ορισμένες περιπτώσεις φλεγμονή του εγκεφάλου, τύφλωση και ανοσοκαταστολή.

Τον Απρίλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση λόγω χαλάρωσης των προγραμμάτων εμβολιασμού εν μέσω πανδημίας.

Τον Ιούλιο, η UNICED ανέφερε ότι περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχασαν εμβόλια λόγω της πανδημίας, μια κατάσταση για την οποία ο οργανισμός σήμανε «κόκκινο συναγερμό».