Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, ο πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαιοπαραγωγού Lukoil (LKOH.MM), πέθανε την Πέμπτη αφού έπεσε από το παράθυρο του νοσοκομείου στη Μόσχα, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, που έγινε η τελευταία σε μια σειρά επιχειρηματιών για να συναντηθούν με ξαφνικούς ανεξήγητους θανάτους.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν αναφορές από πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι ο 67χρονος είχε βυθιστεί μέχρι θανάτου, αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε ήταν ασαφείς.

Δύο άνθρωποι που γνώριζαν καλά τον Μαγκάνοφ είπαν στο Reuters ότι πίστευαν ότι ήταν πολύ απίθανο να είχε αυτοκτονήσει.

Στην ίδια την εταιρεία του είναι έντονη η πεποίθηση ότι αυτοκτόνησε αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ακόμα να το επιβεβαιώσουν.

Ερωτηθείσα από το Reuters εάν ερευνούν τον θάνατο ως ύποπτο, η αστυνομία της Μόσχας παρέπεμψε το ερώτημα στην Ερευνητική Επιτροπή του κράτους. Η επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Lukoil ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Μαγκάνοφ «πέθανε μετά από σοβαρή ασθένεια».

«Οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Lukoil θρηνούν βαθιά για αυτή τη βαριά απώλεια και εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ravil Maganov», ανέφερε.

Νέκροι Ρώσοι ολιγάρχες

Αρκετά άλλα ανώτερα στελέχη με δεσμούς με την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας πέθαναν ξαφνικά σε αδιευκρίνιστες συνθήκες τους τελευταίους μήνες.

Την επόμενη μέρα που η Ρωσία έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ένα στέλεχος της Gazprom, ο Alexander Tyulakov, βρέθηκε νεκρός στο γκαράζ του κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Απρίλιο, ο Sergei Protosenya, πρώην κορυφαίος διευθυντής της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatek (NVTK.MM) , βρέθηκε νεκρός με τη γυναίκα και την κόρη του σε μια βίλα στην Ισπανία. Η καταλανική περιφερειακή αστυνομία, που ερευνά την υπόθεση, είπε ότι πιστεύει ότι τους σκότωσε και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Τον Μάιο, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας πρώην διευθυντής της Lukoil, ο Alexander Subbotin, βρέθηκε νεκρός στο υπόγειο ενός σπιτιού έξω από τη Μόσχα.

Τον ίδιο μήνα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα της Μόσχας, μαζί με τα πτώματα της συζύγου και της κόρης του.

Ήταν αυτή η ατάκα που τον «έκαψε»;

Ο Μαγκάνοφ εργαζόταν στη Lukoil από το 1993, λίγο μετά την ίδρυση της εταιρείας, και είχε επιβλέψει τη διύλιση, την παραγωγή και την εξερεύνηση της, ενώ έγινε πρόεδρος το 2020. Ο αδελφός του Nail είναι επικεφαλής της μεσαίας ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Tatneft (TATN.MM) .

Ασυνήθιστα μεταξύ των ρωσικών εταιρειών, η Lukoil πήρε θέση για την επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία. Σε δήλωση της 3ης Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέφρασε την ανησυχία του για τα «τραγικά γεγονότα» στην Ουκρανία και ζήτησε «το συντομότερο δυνατό τέλος στην ένοπλη σύγκρουση» μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Maganov ήταν στενός συνεργάτης ενός από τους ιδρυτές της Lukoil, του Vagit Alekperov, και συμμετείχε συχνά σε συναντήσεις Ρώσων παραγωγών πετρελαίου και του υπουργείου Ενέργειας για να αποφασίσουν για κοινές δράσεις ως μέρος της ομάδας OPEC+ των κορυφαίων παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου.

Ο Alekperov, πρώην σοβιετικός αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου, παραιτήθηκε από πρόεδρος της Lukoil τον Απρίλιο, μια εβδομάδα αφότου η Βρετανία του επέβαλε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση ως μέρος των κυρώσεων για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.