Αρκετά δραστήριος τις τελευταίες ημέρες ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεκδικώντας σημαίνοντα ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις ανά τον κόσμο.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Gzeromedia, ο τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη επισκέφτηκε την ουκρανική πόλη Λβιβ για να συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, πριν από έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης: O Ερντογάν περπατά σε μια λεπτή γραμμή ως διπλός πράκτορας του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ερντογάν, ο οποίος επεδίωξε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, υποσχέθηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των ουκρανικών υποδομών, λίγες εβδομάδες μετά τη μεσολάβηση στη συμφωνία με τη Ρωσία για την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Οι τρεις άνδρες συζήτησαν επίσης για την ανησυχητική κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

Υπενθυμίζοντας ότι συνολικά 25 πλοία και περίπου 625.000 τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν παραδοθεί στην παγκόσμια αγορά από την 1η Αυγούστου, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, ο Ερντογάν είπε:

«Στις επαφές εστιάσαμε στα βήματα που μπορούν να γίνουν για την αύξηση των δραστηριοτήτων του υφιστάμενου μηχανισμού. Στην τριμερή μας συνάντηση, αξιολογήσαμε επίσης τις δυνατότητες μετατροπής του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης σε μόνιμη ειρήνη. Επισημάναμε ιδιαίτερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες προκειμένου να αναβιώσει η διπλωματική διαδικασία».

Όπως είπε, διατηρεί την πεποίθηση πως ο πόλεμος θα τελειώσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Μάλιστα, ο κ. Ζελένσκι και ο κ. Γκουτέρες συμφωνούν σε αυτό το σημείο. Το όλο θέμα είναι να προσδιοριστεί ο συντομότερος και δικαιότερος δρόμος για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι είναι δυνατό να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με βάση τις παραμέτρους που διαμορφώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή «για να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη προς επίτευξη αυτού του στόχου».

Η συνάντηση στη Λβιβ ήρθε μια εβδομάδα αφότου ο Ερντογάν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας, όπου δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Διαβάστε επίσης: Το νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα που χαράσσεται σε όλη την Ευρώπη – Οι δύο διαφορετικοί κόσμοι

Το ταξίδι στο Ισραήλ

Επιπλέον, το ταξίδι του Ερντογάν στην Ουκρανία ήρθε μόλις μία ημέρα αφότου η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι αποκαθιστά πλήρως τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας» αναφερόταν στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ. Στην Αγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊισραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία πυροβολεί την Ελλάδα μέσω Θράκης

Τι επιδιώκει

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Gzeromedia, ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να κερδίσει όπου μπορεί, καθώς προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τα βαθύτερα οικονομικά δεινά της Άγκυρας.

«Σε μια κίνηση που έκανε πολλούς οικονομολόγους να ανατριχιάσουν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε περαιτέρω τα επιτόκια την Πέμπτη στο 13%, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το επιβλητικό 80%. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης είναι εδώ και καιρό το κόλπο του Ερντογάν αλλά καθώς η κρίση κόστους ζωής συνεχίζει να βλάπτει τους Τούρκους, το κυβερνών κόμμα του πέφτει στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές».