Στην εισαγγελέα της Νέας Υόρκης έχει κληθεί να καταθέσει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται αναφορικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές που έχει εφαρμόσει στο παρελθόν ο πρώην πρόεδρος, κατά τη διοίκηση της αυτοκρατορίας του. Η έρευνα αφορά μόλις μία από τις υποθέσεις που βαραίνουν τον πρώην πλανητάρχη φέρνοντας τον αντιμέτωπο με τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της χώρας.

Στην προκειμένη περίπτωση η εισαγγελία της Νέας Υόρκης ερευνά την περίπτωση ο Τραμπ, όπως και τα παιδιά του, να έχουν πει ψέματα ενόρκως αναφορικά με την αξία των ακινήτων που διαθέτουν, επομένως και για το σύνολο της περιουσίας του.

Τελικά πόσο πλούσιος είναι; 

Με βάση την φημολογούμενη περιουσία του ο κύριος Τραμπ διασφάλισε φήμη, πολιτικό κύρος, αλλά και καλύτερη πρόσβαση σε επιπλέον επενδύσεις και δανειοδοτήσεις για διάφορα επιχειρηματικά του project. Ωστόσο, προς τις φορολογικές αρχές πιθανολογείται ότι υποβάθμιζε την αξία των ακινήτων που διέθετε για να πληρώνει μικρότερους φόρους.

Στην ουσία κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το ύψος της αξίας του ομίλου Τραμπ, κάτι που έχει αναλάβει να αποσαφηνίσει η έρευνα της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης. Είναι δε, ενδεικτικό ότι ο κύριος Τραμπ απέφευγε να ανταποκριθεί στις κλήσεις του εισαγγελέα για να καταθέσει επί μήνες επιμένοντας πως πρόκειται για πολιτική δίωξη εναντίον του δεδομένου πως η εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα (και είναι δε, και γυναίκα και Αφροαμερικανή). Σε κατάθεση έχουν κληθεί και τα παιδιά του.

Σωρεία ερευνών εναντίον του

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με περισσότερες έρευνες εναντίον του σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο πρώην πρόεδρο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να ερευνά τον ρόλο του στην επίθεση στο Κογκρέσο, με την υπόθεση να έχει ποινικό χαρακτήρα. Επίσης εισαγγελέας της Ουάσιγκτον σχηματίζει κατηγορητήριο εναντίον του για υποθέσεις απάτης. Αντιστοίχως, εισαγγελείς της πολιτείας της Γεωργίας ερευνούν τον πιθανώς παράτυπο ρόλο που έπαιξε παρεμβαίνοντας στις τοπικές εκλογές στην πολιτεία το 2020. Και βέβαια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ερευνά την ανάμειξη του στην Digital World Acquisition Corp.

Θυμίζουμε πως το FBI έκανε την Τρίτη έφοδο στο σπίτι του κ. Τραμπ στο Μαϊάμι, κάνοντας «φύλλο και φτερό» το γραφείο του, ακόμη και το θησαυροφυλάκιο του, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό για ποια υπόθεση εναντίον του είχε εκδοθεί το ένταλμα. Αν και η έρευνα πιθανότατα είχε να κάνει με τις καταγγελίες πως ο κύριος Τραμπ, φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, πήρε μαζί του ευαίσθητα απόρρητα έγγραφα.

Το πρωτοφανές γεγονός προκάλεσε πολιτική θύελλα, δίδοντας μια ακόμη αφορμή στους οπαδούς του να καταγγείλουν τον Δημοκρατικό Λευκό Οίκο πως στοχοποιεί για πολιτικούς λόγους τον πρώην πλανητάρχη.

Πηγή: ΟΤ