Η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου να καταδικάσει την Μπρίτνεϊ Γκράινερ σε κάθειρξη εννέα ετών για κατοχή και λαθρεμπορία ναρκωτικών ουσιών έφερε – ξανά – στην επιφάνεια την προ μερικών εβδομάδων πρόταση των ΗΠΑ για ανταλλαγή της με τον – καταδικασμένο για εμπόριο όπλων, Βίκτορ Μπουτ.

Η Ουάσιγκτον φέρεται να προσφέρει τον Ρώσο διακινητή όπλων στη Μόσχα. Ο Βίκτορ Μπουτ, που είναι γνωστός και ως «ο έμπορος του θανάτου» εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Κρίθηκε ένοχη από ρωσικό δικαστήριο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών – Καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια κάθειρξη

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε σε επίσημη τοποθέτησή του σε «σοβαρή πρόταση» που έχει κατατεθεί προς την Ρωσία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού δεν γινόταν να επιβεβαιώσει τα άτομα που – ενδεχομένως – θα εμπλακούν σε μία τέτοια κίνηση.

Ακόμα κι έτσι, είναι κοινό μυστικό ότι έχει προταθεί μία τέτοια ανταλλαγή από την πλευρά των ΗΠΑ, σε σημείο που πήρε θέση για το θέμα προ ημερών και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κίρμπι δέχθηκε ερωτήσεις για το ζήτημα, αρκούμενος απλώς να δηλώσει ότι «προτρέπουμε την Ρωσία να δεχθεί την πρόταση. Έπρεπε να την δεχθούμε πριν από αρκετές εβδομάδες όταν την κάναμε».

Οι «επιπλοκές» στην ανταλλαγή

Στην πραγματικότητα πάντως, ένας από τους λόγους που το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κολλήσει είναι ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν έξτρα απαιτήσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές, ο Μπουτ θα μπορούσε να μεταφερθεί από την Ουάσιγκτον στις ρωσικές αρχές με αντάλλαγμα την Γκράινερ, καθώς και τον αμερικάνο πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν, ο οποίος το 2020 συνελήφθη στην Ρωσία και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση.

Η δε Ρωσία ζητάει στο «πακέτο» να συμπεριληφθεί ο Βαντίμ Κράσικοβ, ένας Ρώσος που έχει καταδικαστεί για φόνο και είναι φυλακισμένος στην Γερμανία.

Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πλέον αρκετό δρόμο, με την άμεση απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου για την καταδίκη της Γκράινερ να επισπεύδει τις διαδικασίες.

Το χρονικό της σύλληψης

Υπενθυμίζεται ότι η Γκράινερ είχε συλληφθεί στις αρχές Μαρτίου στο αεροδρόμιο της Μόσχας, καθώς είχε στις αποσκευές της φυσίγγια ατμού με έγχυση κάνναβης.

Νωρίτερα, η σταρ του WNBA είχε δηλώσει ένοχη, τονίζοντας ότι: «Έκανα ένα ειλικρινές λάθος και ελπίζω με την απόφασή σας να μην τελειώσετε τη ζωή μου».