Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογος του, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Διμερείς σχέσεις

Στο τραπέζι και οι διμερείς σχέσεις, Τουρκίας – ΗΠΑ. Η τηλεφωνική συνομιλία έλαβε χώρα μετά την επιθεώρηση του πρώτου πλοίου με σιτηρά.

Τα σιτηρά

Η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στις 22 Ιουλίου συμφωνία για την επαναλειτουργία τριών ουκρανικών λιμανιών για την εξαγωγή σιτηρών οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και μήνες λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος διανύει τον έκτο μήνα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν συζήτησαν την ιστορική συμφωνία και τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, λιγότερο από μία ημέρα αφότου το πρώτο πλοίο πέρασε από επιθεώρηση στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισε για τον Λίβανο.

Και τα F-16 στο τραπέζι;

Αξίζει να σημειωθεί ότι – αν και δεν αναφέρεται – δεδομένου ότι η Άγκυρα πιέζει εξαιρετικά την Ουάσιγκτον στο ζήτημα της απόκτησης των F-16 από την Τουρκία εκτιμάται ότι το θέμα τέθηκε στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία συνεχίζει τον εκβιασμό και σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επιχειρεί να εργαλειοποιήσει εμμέσως και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.