Συνεχίζονται οι αναταράξεις από την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊπέι, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα. Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του, κίνηση που οξύνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η απαγόρευση ενεργοποιήθηκε μετά την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια.

Επίσης από σήμερα, η Κίνα προχωρεί στην αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν χθες τα κινεζικά τελωνεία.

Η Κίνα προειδοποιεί τη Βρετανία

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί μετά την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, με το Πεκίνο να προειδοποιεί και άλλες δυτικές χώρες να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Βρετανία Ζενγκ Ζεγκουάνγκ προειδοποίησε χθες, Τρίτη, για “σοβαρές συνέπειες” στην περίπτωση που μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου επισκεφτούν την Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα “The Guardian”.

Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας και θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σοβαρές συνέπειες για τις σινοβρετανικές σχέσεις, όπως δήλωσε ο Ζεγκουάνγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.