Μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν ανέφεραν σήμερα, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές, ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, πρόκειται να επισκεφθεί την Ταϊβάν αύριο Τρίτη και να διανυκτερεύσει στην Ταϊπέι. Μία από τις εφημερίδες, η Liberty Times, ανέφερε ότι η Πελόζι είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ταϊβάν το πρωί της Τετάρτης πριν συνεχίσει την περιοδεία της στην Ασία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις αναφορές για τα ταξιδιωτικά σχέδια της Πελόζι.

Οργή και απειλές από την Κίνα

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε σήμερα την περιοδεία της στην Ασία, μια περιοδεία η οποία καλύπτεται από μυστικότητα έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Κίνα με αφορμή την Ταϊβάν.

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ κάλεσε την Πελόζι να εργαστεί για «σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην πόλη-κράτος.

Επισήμως δεν έχει γίνει ακόμη κάποια αναφορά για το αν η Πελόζι θα πραγματοποιήσει στάση στην Ταϊβάν. Οι πληροφορίες για σχέδιο επίσκεψής της στη νήσο έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου και αμηχανία ακόμη και στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με την Κίνα.

Ο Μπάιντεν και ο Σι είχαν την περασμένη εβδομάδα μια τηλεφωνική επικοινωνία σε υψηλούς τόνους στην οποία κυριάρχησαν οι διαφωνίες τους σχετικά με την Ταϊβάν. Ο Κινέζος πρόεδρος διατύπωσε σαφή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ «να μην παίζουν με την φωτιά» αναφορικά με τη νήσο.