Στην παγκόσμια οικονομία πνέουν άνεμοι στασιμοπληθωρισμού, η Ευρώπη υποτίμησε τους κινδύνους του πολέμου, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παράγοντες κινδύνου πηγάζουν από το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ένας ενεργειακός γίγαντας και εξαρτώμαστε από αυτόν.

Μιλώντας για την Ελλάδα είπε ότι έχει μεγάλη τύχη, επειδή τα έσοδα από τον τουρισμό πάνε φέτος πολύ καλύτερα από αναμενόμενο.

Η αναθεώρηση

Η ΤτΕ θα χρειαστεί να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, είπε.

Ερωτηθείς για τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, είπε ότι «η κυβέρνηση δίνει λεφτά, κάνει το καλύτερο δυνατό, δεν μπορεί να κάνει περισσότερο».

Πρόσθεσε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλη την Ευρώπη, εξ ου και η απόφαση που ελήφθη χθες στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας για μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου.

Τα πλεονάσματα

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία είπε ότι θα πρέπει να επανέλθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, για να πληρώνουμε τους τόκους του εθνικού χρέους. «Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να επιστρέψουμε σε δημοσιονομική ισορροπία» είπε και πρόσθεσε: «Βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία. Μόλις παραιτήθηκε ο Ντράγκι αυξήθηκαν στα spread».

Συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει τέτοιο κίνδυνο για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι το δίδαγμα από την Ιταλία είναι ότι χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις, για να λαμβάνουν μέτρα, όταν χρειάζεται.

«Δεν ευδοκιμούν οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών σε δύσκολες περιόδους, όπως φάνηκε στην Ιταλία» είπε.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει πάντα ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί να παίρνει μέτρα, όπως έγινε και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία» τόνισε.

Εκτίμηση Στουρνάρα για τα επιτόκια

Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι τα επιτόκια δεν θα ανέβουν πολύ και μάλιστα από το τέλος τους 2023 ή και μέσα στο 2023 θα αρχίσουν να πέφτουν.

Σημείωσε ότι το 80% της αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι εξωγενής λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα που είναι αποτέλεσμα του πολέμου.

Αν σταματήσει ο πόλεμος, πρόσθεσε, θα αρχίσει να βελτιώνεται δραματικά η οικονομία, τόσο παγκόσμια όσο και στην Ελλάδα.

Χαρακτήρισε εφικτό στόχο την επενδυτική βαθμίδα, τονίζοντας ότι για να το πετύχουμε πρέπει να είμαστε δημοσιονομικά σταθεροί.

Αν το πετύχουμε, θα εισρεύσουν στην Ελλάδα υβριδικά κεφάλαια, όπως είπε.

Πηγή: ΟΤ