Μια (αναμενόμενη) ανατροπή επεφύλασσε η προχθεσινή, πέμπτη κατά σειρά και τελευταία ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών των Τόρις για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του κόμματος και τη βρετανική πρωθυπουργία: ενώ σε όλες τις προηγούμενες η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε έρθει τρίτη, πίσω από τον πάντα πρώτο πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και τη μάλλον άγνωστη μέχρι πρότινος υφυπουργό Εμπορίου Πένι Μόρνταντ, αυτή τη φορά ήρθε δεύτερη, με 113 ψήφους, έναντι 137 ψήφων υπέρ του Σούνακ και 105 ψήφων υπέρ της Μόρνταντ που εξάντλησε σταδιακά το μομέντουμ της. Σούνακ και Τρας θα είναι λοιπόν οι δύο μονομάχοι που θα διεκδικήσουν το επόμενο διάστημα την επιστολική ψήφο των 200.000 μελών των Τόρις (δηλαδή ενός 0,3% του συνολικού βρετανικού πληθυσμού), με το όνομα του νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου και τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτείται (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) και από πρωθυπουργός την επομένη. Φαβορί είναι θεωρητικά ο Σούνακ, δημοσκόπηση της YouGov ωστόσο έδειξε προχθές πως θα έχανε στην ψηφοφορία μεταξύ των μελών των Τόρις από οποιονδήποτε αντίπαλο: πιο συγκεκριμένα, απέναντι στην Τρας θα έχανε με 54%-35%. Θα διαδεχθεί λοιπόν τον Μπόρις Τζόνσον αυτή που αρκετοί αποκαλούν «θηλυκό Μπόρις»;

Το βέβαιο είναι πως, όποιος και αν επιλεγεί, θα κληρονομήσει μερικές από τις πλέον δύσκολες οικονομικές συνθήκες στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Δεν αποκλείεται, όμως, να «κληρονομήσει» και το βάρος μιας ενδεχόμενης απόπειρας επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον. Ολόκληρη η Βρετανία συζητούσε χθες τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε ο βρετανός πρωθυπουργός την τελευταία του, θεωρητικά, εμφάνιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, μιας και η Βουλή διακόπτει από σήμερα τις εργασίες της για τη θερινή περίοδο, στην Ωρα του Πρωθυπουργού. «Βοηθήσαμε, βοήθησα, αυτή τη χώρα να τα βγάλει πέρα με μια πανδημία, και βοηθήσαμε να σωθεί μια άλλη χώρα από τη βαρβαρότητα», δήλωσε αναφερόμενος στην Ουκρανία. «Και ειλικρινά, αυτά είναι αρκετά για να πορευτεί κανείς. Αποστολή εξετελέσθη σε μεγάλο βαθμό. (…) Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους εδώ και hasta la vista, baby», πρόσθεσε δανειζόμενος τη διάσημη ατάκα του Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ από την ταινία «Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης», που μεταφράζεται συνήθως ως «τα ξαναλέμε». Οπως σχολίασε χαρακτηριστικά η «Guardian», ο Τζόνσον λίγο έλειψε να ξεστομίσει και μια άλλη διάσημη ατάκα του Σβαρτζενέγκερ από τη σειρά των «Terminator», ιδίως του πρώτου: «I’ll be back».

Ο Τζόνσον έδωσε από το βήμα της Βουλής και συμβουλές στον ή στη διάδοχό του, οι περισσότερες χαρακτηριστικές της ιδεολογίας του. «Καταρχήν, μείνε κοντά στους Αμερικανούς, υποστήριξε τους Ουκρανούς, αγωνίσου για την ελευθερία και τη δημοκρατία παντού. Μείωσε τους φόρους και απορρύθμισε όπου μπορείς για να κάνεις αυτή τη χώρα τον καλύτερο τόπο για να ζει και να επενδύει κανείς, που είναι. (…) Επικεντρώσου στον δρόμο εμπρός, αλλά πάντα να θυμάσαι να ελέγχεις το καθρεφτάκι. Και να θυμάσαι, πάνω από όλα, δεν είναι το Twitter που μετράει, είναι οι άνθρωποι που μας έστειλαν εδώ». «Αποφάσισε να κατεβεί από το μπούνκερ του με τη χρυσή ταπετσαρία για μία τελευταία φορά για να μας πει ότι όλα είναι καλά. Θα μου λείψει αυτή η αυταπάτη», σχολίασε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, μιας και ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει δείξει να αναγνωρίζει ούτε για μία στιγμή τις τελευταίες ημέρες πως επέφερε ο ίδιος την πτώση του, ούτε έχει κάνει την οποιαδήποτε αυτοκριτική. Αντιθέτως, αξιοποίησε τον χρόνο του προκειμένου να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με μερικούς παλιούς αντιπάλους του και να οργανώσει ένα τελευταίο μεγάλο πάρτι, με 130 προσκεκλημένους, την Κυριακή, στο Chequers, τη θερινή πρωθυπουργική κατοικία – κι ας ήταν το Partygate η αρχή του τέλους του.