Ο ρωσικός στρατός επιδίδεται σε βασανιστήρια, παράνομες κρατήσεις και εξαφανίσεις αμάχων στις ζώνες που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

«Οι ρωσικές δυνάμεις μετέτρεψαν τις κατεχόμενες ζώνες της νότιας Ουκρανίας σε ένα βάραθρο τρόμου και άγριας ανομίας», αναφέρει η Γιούλια Γκορμπούνοβα, ερευνήτρια για την Ουκρανία στην HRW, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

Σε Χερσώνα και Ζαπορίζια

Η Γκορμπούνοβα κατήγγειλε «τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη μεταχείριση, καθώς και τις αυθαίρετες κρατήσεις και την αρπαγή αμάχων» στις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια, που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό, καλώντας τις ρωσικές αρχές «να θέσουν αμέσως τέλος στις καταπατήσεις δικαιωμάτων».

Η ΜΚΟ διευκρινίζει ότι ρώτησε περισσότερους από 70 Ουκρανούς που περιέγραψαν τουλάχιστον 40 περιπτώσεις παραβιάσεων και τεκμηρίωσε τα βασανιστήρια τριών μελών της ουκρανικής εδαφικής άμυνας, που ήταν αιχμάλωτοι πολέμου και δύο από τους οποίους πέθαναν.

«Εξαφανίστηκε»

Κάτοικος της Χερσώνας, η Αλιόνα Λαπτσούκ, δήλωσε στο AFP τον Ιούνιο πως ο σύζυγός της, μέλος της εδαφικής άμυνας, ‘εξαφανίστηκε’ στην πόλη αυτή μετά την ανάκρισή του από ρωσικά στρατεύματα, προτού βρεθεί το πτώμα του στις αρχές Ιουνίου στον πυθμένα ενός ποταμού.

«Οι άνθρωποι που ερωτήθηκαν είπαν πως υπέστησαν βασανιστήρια ή ήταν μάρτυρες σε βασανιστήρια, με παρατεταμένα μαστιγώματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με ηλεκτρικές εκκενώσεις», ανέφερε η ΗRW, που σημειώνει επίσης «τραυματισμούς, κυρίως στα πλευρά και σε άλλα οστά και σπασμένα δόντια, σοβαρά εγκαύματα, εγκεφαλική διάσειση».

Ο σκοπός «φαίνεται να είναι να αποκτήσουν πληροφορίες και να ενσταλάξουν τον φόβο προκειμένου οι άνθρωποι να αποδεχθούν την κατοχή» από τους Ρώσους, προσθέτει η ΜΚΟ.

Η περιφέρεια της Χερσώνας, που αριθμούσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, καταλήφθηκε σχεδόν πλήρως από τη Μόσχα λίγο μετά την έναρξη του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκείνη της Ζαπορίζια, που βρίσκεται ανατολικά της Χερσώνας και ο πληθυσμός της οποίας ήταν προηγουμένως σχεδόν 1,7 εκατ. κάτοικοι, είναι εν μέρει στα χέρια των στρατευμάτων της Μόσχας, που ελέγχουν κυρίως τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης που βρίσκεται στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ