Ακόμη ένα καλοκαίρι, ακόμη ένας πύρινος όλεθρος στην πολύπαθη Πεντέλη, ακόμη περισσότερες συγκλονιστικές φωτογραφίες να γεμίζουν το «μαύρο άλμπουμ» με τον πύρινο εχθρό.

Επαγγελματίες φωτογράφοι από ελληνικά και ξένα πρακτορεία συναντήθηκαν ξανά χτες στην Πεντέλη όχι για να απαθανατίσουν το ολόγιομο φεγγάρι, αλλά για να καταγράψουν τη στιγμή που η πυρκαγιά δίνει τη χαριστική βολή στον ταλαιπωρημένο ορεινό όγκο της Αττικής, «γονατίζει» και εξαντλεί πολίτες και πυροσβέστες και «κατατρώει» περιουσίες.

Από το «ματάκι» της κάμεράς τους είδαν ηλικιωμένες γυναίκες να αγκαλιάζουν πυροσβέστες επειδή τους έσωσαν τη ζωή, είδαν τους ήρωες με το κόκκινο κράνος να έχουν μαύρο πρόσωπο, είδαν σπίτια να καίγονται από μέσα προς τα έξω και σκυλάκια να «πονάνε» σε κάθε βήμα.

Στον φωτογραφικό τους φακό αποτύπωσαν για ακόμη μία φορά τον φόβο, την αγωνία, την κούραση, τη θλίψη, τον εκνευρισμό. Συναισθήματα που υπάρχουν κάθε καλοκαίρι και σε διαφορετική περιοχή.

Δυστυχώς όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά για την Πεντέλη. Από τον Ιούλιο του 1995, στον Αύγουστο του 2000 και από το 2007, στην καρδιά του καλοκαιριού του 2017, το όρος έχει «χτυπηθεί» πολλές φορές και με μένος από την φωτιά.

Ωστόσο κάθε νέα πύρινη λαίλαπα είναι μία νέα ακόμη πιο δύσκολη μάχη και κάθε νέο μέτωπο είναι μία νέα θυσία, καθώς χιλιάδες στρέμματα και κατοικίες γίνονται στάχτη και δεκάδες κάτοικοι συνεχίζουν να ζουν υπό τον φόβο μίας ολοκληρωτικής καταστροφής.

Τα παρακάτω φωτογραφικά καρέ δείχνουν την ωμή, πικρή αλήθεια του τι συμβαίνει εδώ και 1,5 ημέρα στην Πεντέλη.

Δείχνουν πως η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της ανεξαρτήτως εποχής και περιοχής και πως η κατάρτιση ενός ακόμη πιο αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων κρίσεων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Το πρόβλημα δυστυχώς δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία και Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες με απίστευτα καταστροφικές πυρκαγιές που βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και «νεκρώνουν» τη φύση.

Ωστόσο στο «γέρικο όρος» της Αττικής 30 χρόνια τώρα οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους τα καλοκαίρια, οι τετράποδοι φίλοι μας καίγονται ζωντανοί και υποφέρουν, οι πυροσβέστες με μία μάνικα στο χέρι πατούν στα καμένα που κάποτε είχαν σβήσει ξανά και οι φωτογράφοι γεμίζουν το άλμπουμ τους με εικόνες που τους ξυπνούν παρόμοιες μνήμες.

Και εκτός από εκείνους, οι μνήμες ξυπνούν σε όλους μας. Γιατί στην πραγματικότητα όλοι μας έχουμε φωτογραφική μνήμη. Αυτό που δεν θέλουμε να έχουμε πια είναι «καμένα άλμουμ».

Φωτογραφίες:

Aris Oikonomou, Dimitris Kapantais,  Menelaos Myrillas/SOOC

Τατιάνα Μπόλαρη, Αντώνης Νικολόπουλος, Σωτήρης Δημητρόπουλος, Βασίλης Ρεμπάπης/ Eurokonissi

Costas Baltas, Louisa Vradi/ Reuters

Αλεξάνδρα Τάνκα/ in.gr

Thanassis Stavrakis/ AP