Οι ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα, με κορυφαία τη δημοσιοποίηση του «χάρτη Μπαχτσελί» στον οποίο φαίνονται να βρίσκονται εντός της τουρκικής κυριαρχίας Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, έχουν εξοργίσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, η Άγκυρα δέχθηκε χθες το πρώτο ηχηρό «ράπισμα» από τις ΗΠΑ, όσο αφορά στην προοπτική πώλησης F-16, καθώς μία από τις δύο  τροπολογίες για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία έλαβε πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χθες, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τα F-16, αναλύοντας τους όρους του για να δώσει το πράσινο φως σε μια τέτοια πώληση.

Οι όροι Μενέντεζ

Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα είπε, πουλάμε το στρατιωτικό υλικό μας με βάσει συγκεκριμένες προδιαγραφές δεν τα πουλάμε μόνο για το κέρδος, και στην περίπτωση της Τουρκίας έχουμε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα: από τους S-400 και τις υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, έως την στενή σχέση της άγκυρας με την Μόσχα και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η λίστα είπε ο γερουσιαστής, είναι μεγάλη και για να επιτευχθεί μια τέτοια πώληση θα πρέπει η Τουρκία να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Αν το κάνει, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να τα πάρει, εγώ όμως, πρόσθεσε, δεν βλέπω καμία διάθεση εκ μέρους του Ερντογάν.

«Εξοργιστικός ο χάρτης Μπαχτσελί»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ελληνοαμερικανίδα Γερουσιαστής -μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τον χάρτη Μπαχτσελί τον χαρακτήρισε παντελώς εξοργιστικό και προσβλητικό.

«Πρόσεξα ότι η γενέτειρα του πατέρα μου, η Κρήτη ήταν μέρος αυτού του χάρτη που ισχυρίζεται ότι είναι τουρκική, το οποίο είναι παντελώς εξοργιστικό και προσβλητικό και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι εξοπλισμένη ώστε να προστατεύσει τα νησιά της. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να διατηρεί στρατό στα νησιά της, ειδικά όταν βλέπουμε απειλές όπως αυτή.

  • Διαβάστε επίσης: Γερμανικά ΜΜΕ για «χάρτη Μπαχτσελί»: Ανησυχία ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να μιμηθεί τον Πούτιν

Οπότε, βεβαίως μας απασχολεί η προστασία των ελληνικών νησιών και πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριφέρεται περισσότερο ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ξέρετε, ορισμένες φορές λειτουργούν περισσότερο σαν αντίπαλοι και όχι σαν σύμμαχοι και οι Αμερικανοί πρέπει να είναι προσεκτικοί, όπως άλλοι εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία, η κ. Μαλλιωτάκη ήταν ξεκάθαρη.

«H Τουρκία προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες στην περιοχή, κάνουν υπερπτήσεις με στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά και επίσης, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και εμπλέκονται σε έρευνες στο Αιγαίο απειλώντας τις σχέσεις του με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας σχετικά με το γιατί αυτή η πώληση δεν είναι καλή ιδέα, ειδικά σε μία περίοδο που η Τουρκία λειτουργεί επιθετικά».

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Άγκυρα

Πάντως, το θέμα της δημοσιοποίησης του «χάρτη Μπαχτσελί» και των απειλών απέναντι στην Ελλάδα συντηρούν με άρθρα γνώμης οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία.

Στην εφημερίδα Σαμπάχ σε σχόλιο της με τίτλο «Τι φοβηθήκατε βρε!» η Σεμπνέμ Μπουρσαλί αναφέρεται στην επίσκεψη του κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα γραφεία των «Γκρίζων Λύκων» (επισήμως Ülkü Ocakları) και στο χάρτη που έλαβε ως δώρο. Σε αυτόν σημειώνει η αρθρογράφος φαίνονται η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος να είναι εντός των ορίων του τουρκικού θαλάσσιου χώρου.

Και συνεχίζει «ο χάρτης αυτός, έκανε τον αγέρωχο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Μητσοτάκη, να προχωρήσει σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχε μεγάλη απήχηση στον ελληνικό Τύπο».