Διαδοχικά «χαστούκια» δέχεται η Τουρκία με φόντο τον απαράδεκτο «χάρτη Μπαχτσελί» στον οποίο αποτυπώνονται τα όνειρα του ακροδεξιού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τουρκική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη καθώς και για την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων και οι ανιστόρητες προκλήσεις από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ καθώς με ένα σαφέστατο μήνυμα, ξεκαθάρισαν ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται».

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, ο οποίος πήρε ξεκάθαρη θέση καταδικάζοντας τις προκλήσεις Μπαχτσελί.

Ο Ερνστ Ράιχελ, με ανάρτησή του του στο Twitter, κοινοποίησε την  ανάρτηση του πρωθυπουργού στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να λάβει θέση για τον χάρτη που δείχνει μέχρι και την Κρήτη τουρκική.

Ο Γερμανός πρέσβης τονίζει πως η γερμανική θέση είναι ξεκάθαρη. «Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας είναι απαράδεκτη», γράφει χαρακτηριστικά.

Νέο «χαστούκι» κατά Τουρκίας από Μενέντεζ

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επεφύλασσε μία ακόμη «ψυχρολουσία» για την Τουρκία και ειδικότερα για την πώληση F-16.

Ο  πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ  εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αντίθεση του όσον αφορά την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία .

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Άντριου Ντεζιντέριο, συντάκτης του Politico για θέματα εθνικής ασφάλειας και διπλωματίας των ΗΠΑ, σε συζήτηση που είχε με τον Μενέντεζ,  αμερικανός γερουσιαστής του κατέστησε σαφές ότι «δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία».

To… χαβά της η Τουρκία

Στην Άγκυρα πάντως παρά την καταδίκη για τις προκλήσεις Μπαχτσελί, υπάρχουν ορισμένες ακραίες φωνές που συντηρούν το θέμα, προχωρώντας ταυτόχρονα και σε επιθέσεις εναντίον του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μπορεί ο Ερντογάν να μην έχει κάνει την παραμικρή αναφορά για τους χάρτες του κυβερνητικού του εταίρου, ωστόσο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και βουλευτής Κωνσταντινούπολης, Σεμίχ Γιαλτσίν έσπευσε να αναφερθεί στα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του MHP, ο Έλληνας πρωθυπουργός «γνωρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δόθηκαν ως δωρεά στην Ελλάδα από δυτικές χώρες, οπότε φοβάται κάθε φορά που το θέμα επανέρχεται στην τουρκική κοινή γνώμη».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το τουρκικό έθνος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των νησιών του Αιγαίου» και αυτό το τουρκικό έθνος «υποστηρίζει» τον χάρτη.

«Αφωνία» από τον Ερντογάν

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με τις προκλήσεις του Μπαχτσελί.

Ο Ερντογάν σε περίπτωση που έβγαινε να υπερασπιστεί τον Μπαχτσελί θα σήκωνε ακόμη μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εξέλιξη που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο σε μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την Τουρκία.