Στο «χάρτη Μπαχτσελί», τον χάρτη τον οποίο έλαβε ως δώρο από τους «Γκρίζους Λύκους» και φωτογραφήθηκε μπροστά του ο πρόεδρος του ακροδεξιού τουρκικού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρεται το γερμανικό RND.

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα σημειώνεται ότι ο χάρτης εμφανίζει ελληνικά νησιά, μεταξύ αυτών και την Κρήτη, να ανήκουν στην Τουρκία. Σημειώνει την αναστάτωση που προκάλεσε στην Αθήνα η δημοσιοποίηση αυτού του χάρτη καθώς και την ανάρτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο twitter, με την οποία κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Ωστόσο ο Ερντογάν μέχρι στιγμής σιωπά, αναφέρει το RND και προσθέτει ότι δεν αναμένεται ο τούρκος πρόεδρος να πάρει αποστάσεις από τον Μπαχτσελί, δεδομένου ότι χρειάζεται την ψήφο των εθνικιστών στις επερχόμενες εκλογές, για αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να υποδαυλίζει την ένταση με την Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Για πρώτη φορά η Κρήτη στις διεκδικήσεις της Τουρκίας

Το γερμανικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 22 νησιά και αναφέρεται στο επιχείρημα της Άγκυρας περί στρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Σημειώνει ωστόσο ότι αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά είναι να διεκδικεί η Τουρκία την Κρήτη, που μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους ανήκει στην Ελλάδα.

Η ανταπόκριση κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στις οποίες υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει «σχέδιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», που θα υλοποιηθεί σε διάφορες φάσεις. Σημειώνει ακόμα και τις δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που πρόσφατα μίλησε για μια Τουρκία μεγαλύτερη από τη σημερινή.

Ερντογάν όπως Πούτιν

Ο ανταποκριτής σημειώνει ότι με παρόμοια επιχειρήματα υπερασπίζεται και ο Βλαντιμίρ Πούτιν την επίθεσή του στην Ουκρανία και επισημαίνει ότι στην Ελλάδα εντείνεται η ανησυχία ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να μιμηθεί τον Πούτιν. Και οι δύο ηγέτες έχουν θέσει τον αναθεωρητισμό στο κέντρο της πολιτικής τους, και οι δύο θέλουν να καταστήσουν τις χώρες τους μεγάλες δυνάμεις αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι στην ανάρτηση των «Γκρίζων Λύκων» αναφέρεται ότι η Κρήτη είναι «αναπόσπαστο μέρος της τουρκικής πατρίδας» και ότι ο τουρκικός λαός έχει τη δύναμη να καταστρέψει ακόμα και την Αθήνα, προκαλεί φόβο σε πολλούς Έλληνες, δεδομένου ότι υπάρχει προηγούμενο: σε λίγες μέρες είναι η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Καταλήγοντας αναφέρει ότι σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση το 83% των ερωτηθέντων εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχο για την ένταση με την Τουρκία, ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι το 53% των Ελλήνων φοβάται ότι το καλοκαίρι θα ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία στο Αιγαίο.