Από την ημέρα που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, ο πάπας Φραγκίσκος έχει μιλήσει αρκετές φορές για τον πόλεμο.

Χθες καταδίκασε τον βομβαρδισμό του κατάμεστου εμπορικού κέντρου στην πόλη Κρεμεντσούκ με τουλάχιστον 18 νεκρούς, ενώ στην προηγούμενη αναφορά του στον πόλεμο είχε ζητήσει να επικρατήσει η ειρήνη.

Σήμερα Τετάρτη κατηγόρησε έμμεσα τη Ρωσία για «ένοπλη κατάκτηση και επεκτατισμό» στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση «βάρβαρο και παράλογο πόλεμο επιθετικότητας».

Χριστιανοί έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους

Ο επεκτατισμός δεν έχει καμία σχέση με τον Θεό, είπε ο πάπας.

Μιλώντας σε μια αντιπροσωπεία ηγετών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρώμη ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία ως έναν πόλεμο που βάζει τους Χριστιανούς σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Οι περισσότεροι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά στην Ουκρανία υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη καθολική μειονότητα.

«Η συμφιλίωση μεταξύ των διαχωρισμένων χριστιανών, ως ένας τρόπος συνεισφοράς στην ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων λαών, είναι αυτές τις ημέρες εξαιρετικά επίκαιρη καθώς ο κόσμος μας διαταράσσεται από έναν βάρβαρο και παράλογο πόλεμο επιθετικότητας στον οποίο πολλοί, πολλοί χριστιανοί μάχονται ο ένας εναντίον του άλλου», είπε ο πάπας.