Έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα φέρνει η αποκάλυψη ότι ο «επικεφαλής επιστήμονας» της πολυσυζητημένης έκθεσης του αμερικανικού Πενταγώνου για τα UFO πιστεύει όχι μόνο στους εξωγήινους αλλά και σε παραφυσικά φαινόμενα που όπως δηλώνει τον καταδιώκουν.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε αποκαλύψει ποιοι ήταν οι συντάκτες της περυσινής έκθεσης, η οποία εξέτασε 144 περιπτώσεις ιπτάμενων αντικειμένων αγνώστου ταυτότητας, από τα οποία τα 143 ήταν αδύνατο να εξηγηθούν και ένα αποδόθηκε σε μεγάλο μπαλόνι.

Διαβάστε επίσης: Πακιστάν: Viral έγινε βίντεο με… UFO που πετούσε δύο ώρες πάνω από το Ισλαμαμπάντ

Το σοκ ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τρέιβις Τέιλορ, αστροφυσικός που είχε εργαστεί παλαιότερα στο Πεντάγωνο και είναι πλέον τηλεπερσόνα παραφυσικών ριάλιτι, δήλωσε ότι ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαιώνει τώρα στον δικτυακό τόπο του Science ότι ο Τέιλορ είχε πράγματι ηγετικό ρόλο στην Ομάδα Εργασίας Αγνώστου Ταυτότητας Εναέριων Φαινομένων -«UAP», o όρος που αντικατέστησε το «UFO» για την αμερικανική κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος Σούζαν Γκάου είπε πάντως ότι ο Τέιλος ήταν ο «ανεπίσημος επικεφαλής επιστήμονας» και η θέση του δεν είναι μόνιμη.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω» ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανέθεσε αυτόν τον ρόλο στον Τέιλορ, σχολίασε ο Σεθ Σόστακ, αστρονόμος του Ινστιτούτου SETI για την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών.

Δείτε επίσης: Πώς τα UFO πέρασαν από τη συνωμοσιολογία στη σφαίρα του πραγματικού

Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο Τέιλος έχει πέντε πτυχία, ανάμεσά τους δύο διδακτορικά διπλώματα στην οπτική φσυσική και την αεροναυπηγική. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι δέχτηκε την πρόσκληση να αναλάβει επιστημονικός υπεύθυνος της κυβέρνησης για τα UFO, την οποία δέχτηκε το 2019, όταν εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας.

O δρ Τράβις Τέιλορ έχει μεταξύ άλλων υποστηρίξει ότι καταδιώχθηκε από εχθρικές οντότητες.

Ο Τέιλορ όμως συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά Ancient Aliens που προβάλλει τραβηγμένους ισχυρισμούς για τα UFO, και τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται στο ριάλιτι The Secret of Skinwalker Ranch, το οποίο γυρίζεται σε ένα ράντσο της Γιούτα με ιστορικό παραφυσικής δραστηριότητας.

Ο Τέιλορ δήλωσε πρόσφατα ότι οντότητες σαν πόλτεργκαϊστ τον ακολούθησαν από το ράντσο μέχρι το σπίτι του στην Αλαμπάμα και προκάλεσαν ανεξήγητες μηχανικές βλάβες στο αυτοκίνητό του. Ο Τέιλορ βγήκε από το όχημα και είδε «μια περίεργη δίνη στα σύννεφα» πάνω από το σπίτι του.

Οι επικριτές του Τέιλος δηλώνουν άναυδοι με το γεγονός ότι το Πεντάγωνο επέλεξε ένα πρόσωπο με ιστορικό αντιεπιστημονικών ισχυρισμών.

«Αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί η ομάδα εργασίας ήταν τόσο ανεπιτυχής στην ταυτοποίηση των UAP!» ο Ρόμπερτ Σίφερ, συγγραφέας που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις αναφορές για UFO.

Είχε προηγηθεί η παραδοχή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι μυστηριώδη βίντεο που είχαν διαρρεύσει στους New York Times και άλλα μέσα τα τελευταία 4 χρόνια δείχνουν πράγματι ιπτάμενα αντικείμενα για τα οποία δεν υπάρχει λογική εξήγηση, τουλάχιστον όχι ακόμα. Τέτοια αντικείμενα φέρονται να έχουν καταγραφεί επανειλημμένα από τα σύγχρονα όργανα αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Το προσωπικό του στρατού καλείται πλέον να αναφέρει τέτοια περιστατικά χωρίς τον φόβο παρεξήγησης ή στιγματισμού.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται ήταν η ανακοίνωση αυτού του μήνα ότι η NASA θα χρηματοδοτήσει πιλοτική έρευνα για τα UFO.