Για «σχεδόν» αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην χώρα μας έκανε λόγο ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής εταιρείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Όπως εξήγησε, η ύπαρξη των δύο πολύ μεταδοτικών υποπαραλλαγών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το καλοκαίρι στην χώρα μας είναι μια πολύ ιδιαίτερη εποχή με έντονη κοινωνικοποίηση αλλά και το ότι βγήκαν οι μάσκες που είναι ένα πολύ ισχυρό προστατευτικό μέσο, συνετέλεσαν στην αύξηση των μολύνσεων με Covid-19, όπως ήταν αναμενόμενο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μάσκες και το αν θα έπρεπε να τις έχουμε διατηρήσει στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Λουκίδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν βιαστήκαμε να τις βγάλουμε, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις έβγαλαν πολύ νωρίτερα από εμάς, ήδη από τα μέσα προς τέλη Μαρτίου. «Πρέπει να σκεφτούμε ότι οι μάσκες δεν βγήκαν, απλώς έφυγε η υποχρεωτικότητα. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος, όπως σε πλοία, αεροδρόμια και αεροπλάνα, ενδεχομένως η μάσκα πιθανότατα να χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό. Ίσως θα πρέπει να προσαρμόσουμε αυτό που εγκαταλείψαμε ξαφνικά» σημείωσε.

Υψηλό ποσοστό χορήγησης αντιικών φαρμάκων σε ηλικιωμένους

Τον τελευταίο καιρό έχουν χορηγηθεί αρκετά αντιικά φάρμακα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ανέφερε ο κ. Λουκίδης, Αυτό συμβαίνει, όπως είπε γιατί οι νεότεροι άνθρωποι βάζουν τους μεγάλους ανθρώπους σε κίνδυνο, κάνοντας επισκέψεις ενώ βρίσκονται σε φάση που είναι πολύ κοντά σε ενδεχόμενη μόλυνση.  «Πρέπει να τους προστατέψουμε γιατί είναι οι ομάδες εκείνες που οδηγούν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας» επισήμανε ο ίδιος.

Τέταρτη δόση: Στην ιατρική πρέπει να προτείνεις όταν έχεις δεδομένα

Σχετικά με το άνοιγμα της 4ης δόσης στις ηλικίες 30-59 ετών, ο κ. Λουκίδης, τόνισε «στην ιατρική πρέπει να προτείνεις όταν έχεις δεδομένα». «Αυτή την στιγμή δεδομένα κάτω των 60 ετών σε ανθρώπους υγιείς για τέταρτη δόση δεν υπάρχουν, ούτε δεδομένα αποτελεσματικότητας ούτε ασφάλειας. Έχουμε μια υποπαραλλαγή η οποία φαίνεται ότι δεν αναπτύσσει αμυντική τάση ο οργανισμός στον βαθμό που θα θέλαμε με τον υπάρχοντα εμβολιασμό και με αυτό το δεδομένο δεν μπορείς να κάνεις ισχυρή σύσταση. Γι’ αυτό σε αυτή την περίπτωση έγινε ασθενής σύσταση, κυρίως γιατί δεν υπάρχουν δεδομένα. Δεν μπορεί επιστημονικά να προτείνεις κάτι όταν δεν υπάρχει ένα δεδομένο το οποίο να το υποστηρίζεις. Δεν μπορώ να πάω να πω σε έναν τριαντάρη, κάνε τέταρτη δόση όταν δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη που να δείχνει ότι θα τον βοηθήσει να μην μολυνθεί και να μην κάνει σοβαρή νόσο» εξήγησε.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της «Όμικρον» στοχεύουν στους πνεύμονες

Υπάρχουν δεδομένα για τέταρτη δόση μόνο στους άνω των 60 ετών

Αντίθετα στην περίπτωση των μεγαλύτερων ατόμων, άνω των 60 ετών, υπάρχουν δύο μελέτες, που στηρίζουν επιστημονικά την σύσταση για εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. «Η μία κυρίως που δημοσιεύτηκε πριν από έναν μήνα σε ένα μεγάλο ιατρικό περιοδικό με μεγάλη βάση δεδομένων, δείχνει ότι υπάρχει βραχυχρόνια μεν προστασία στην μόλυνση, αλλά δείχνει ισχυρή προστασία στην σοβαρή μόλυνση που για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αυτά είναι τα βιβλιογραφικά δεδομένα» υπογράμμισε ο κ. Λουκίδης.

Διαβάστε επίσης:Κοροναϊός: Προβλέψεις για 30.000 κρούσματα εν μέσω θέρους – Ηδη τετραπλασιάστηκαν οι εισαγωγές