Η Σάρα Γουέντινγκτον (Sarah Weddington) ήταν η δικηγόρος που κέρδισε την ιστορική υπόθεση «Roe v. Wade», η οποία θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973.

Το 1973, η Σάρα Γουέντινγκτον και μία συνάδελφός της, η Λίντα Κόφι, ανέλαβαν ομαδική προσφυγή εξ ονόματος μίας εγκύου, που αμφισβητούσε νόμο της Πολιτείας του Τέξας, ο οποίος απαγόρευε τις αμβλώσεις.

«Η Σάρα Γουέντινγκτον υπερασπίσθηκε μαζί με την Λίντα Κόφι την πρώτη υπόθεση της καριέρας της, την Roe v. Wade, ενώ είχε μόλις τελειώσει την Νομική Σχολή», έγραψε η Σούζαν Χέις, μία από τις παλιές φοιτήτριες της, στο Twitter, αποτίοντας φόρο τιμής στην καθηγήτριά της, που πέθανε σε ηλικία 76 ετών, στις 26 Δεκεμβρίου του 2021.

«Υπήρξε καθηγήτριά μου και μου άνοιξε τα μάτια σχετικά με το πόσο εύθραυστα είναι τα δικαιώματα και η ελευθερία μου» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η δικηγόρος «υπέκυψε σε σειρά προβλημάτων υγείας».

Δεν έγινε νόμος των ΗΠΑ

Η υπόθεση «Jane Roe» (το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα ΜακΚόρβεϊ) κατά του εισαγγελέα της κομητείας του Ντάλας, Χένρι Γουέιντ, έφθασε τελικά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Να σημειωθεί, πάντως, πως το δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι εγγυημένο από ομοσπονδιακό νόμο, αλλά βασίστηκε έκτοτε στην απόφαση εκείνη: την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «Roe v. Wade» του 1973, την οποία κέρδισε μία νέα γυναίκα, δικηγόρος, που έγινε σύμβολο για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλη την Αμερική.