Η χώρα μας βαδίζει σταθερά σε ανοδικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και τίποτα δε φαίνεται ικανό να αναχαιτίσει αυτή την πορεία. Η τριετής διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δοκιμάστηκε από συνεχείς και διαδοχικές προκλήσεις, κάποιες από τις οποίες εξακολουθούν να υφίστανται και στις οποίες απαντά με σύνεση, πρόγραμμα και μεθοδικότητα.

Τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζει ότι οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού αποτελούν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και ενισχύει το έργο τους παρέχοντάς τους χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε η χώρα μας να μεταμορφωθεί από άκρη σε άκρη με έργα και υποδομές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Tο Υπουργείο Εσωτερικών, την τελευταία τριετία, μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και «Αντώνης Τρίτσης» έχει χρηματοδοτήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πάνω από πέντε (5) δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για επιπλέον χρηματοδότηση κάλυψης του ενεργειακού κόστους αλλά και για την δυνατότητα αύξησης από το 2023 των ετήσιων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) που αποδίδονται στους ΟΤΑ.

Μετά τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, η κλιματική και η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση ζητούν επιτακτικά πολιτικές λύσεις, υποστηρικτικές για την κοινωνία και τους φορείς της. Και σε αυτή την πρόκληση θα είμαστε εκεί. Δίπλα σε κάθε δήμο, σε κάθε πολίτη. Με έργα και αποτέλεσμα.

Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών