Το θέμα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης βρίσκεται μεταξύ άλλων στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού με τη δεύτερη αναμνηστική δόση έναντι του κοροναϊού για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα.

Με άλλα λόγια θα εξεταστεί αν η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών χωρίς όμως να τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας.

Τι θα εξετάσει η Επιτροπή

Το άλλο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι της Επιτροπής είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας για αναμνηστική δόση μόνο για τους 50 και άνω.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως από τα δύο παραπάνω σενάρια, το πιο πιθανό είναι το πρώτο, προκειμένου να προστατευθούν από τον κοροναϊό όσοι το επιθυμούν και κυρίως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Αιτία είναι η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, περίπου εδώ και τρεις εβδομάδες μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα η τέταρτη δόση εμβολίου αφορά όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο ενώ είχαν προηγηθεί οι οσοκατασταλμένοι. Από στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, προκύπτει ότι μόλις το 15% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση.

Καινούργιο εμβόλιο από φθινόπωρο;

Σημειώνεται πάντως πως χτες η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε στην ΕΡΤ πως δεν εξετάζεται τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με το πλάνο της επιτροπής.

Συγκεκριμένα η κα Γκάγκα δήλωσε χτες:

«Μιλώντας για την 4η δόση σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα αυτές τις μέρες που φαίνεται πως διανύει το 6ο πανδημικό κύμα, η κα Γκάγκα ανέφερε ότι το παράδειγμα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν έχει ανοίξει τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό» ξεκαθάρισε.

Η υφυπουργός πάντως ανέφερε πως όλα δείχνουν πως από Σεπτέμβρη θα έχουμε νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.

«Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

«Θα είναι ένα διπλό εμβόλιο που θα έχει περισσότερα στελέχη και που ήδη η Moderna φαίνεται να το πετυχαίνει, οπότε πιστεύουμε όλοι ότι θα το έχουμε το φθινόπωρο» συμπλήρωσε.