Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε σήμερα στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ και τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί την ακρίβεια» ενώ έκανε λόγο για «διπλή αισχροκέρδεια σε βάρος αδύναμων και μεσαίας τάξης».

Το βράδυ των εκλογών θα πέσουν έξω όλες οι προβλέψεις

«Αν κάποιοι τον συμβουλεύουν ότι μπορεί να κερδίσει, έχει ανόητους συμβούλους» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «το μεγάλο θέμα συζήτησης το βράδυ των εκλογών θα είναι πόσο έξω έχουν πέσει όλες οι προβλέψεις».

Άσχημες οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό και τους εργαζόμενους σ’ αυτόν, αναφέρθηκε στις προοπτικές της οικονομίας, στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, ενώ αναφέρθηκε και στις συνεργασίες που θα επιδιώξει μετά τις κάλπες.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα και φέτος, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, να είναι ένα αποκούμπι. Επισήμανε ωστόσο ότι ο πήχης πρέπει να μπει ψηλά και η φετινή χρονιά να συγκριθεί με τις υψηλές επιδόσεις του 2019 και όχι με το 2020 ή το 2021. Θύμισε δε ότι τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι αφίξεις εκτινάχθηκαν στα 34 εκατ. και οι ταξιδιωτικές εσπράξεις αυξήθηκαν κατά 35%.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κρίσιμο αποτύπωμα της φετινής χρονιάς θα είναι όταν κάνουν ταμείο οι επιχειρήσεις και διαπιστώσουν εάν τα έσοδα που είχαν, αφαιρουμένων των εξόδων, βγάζουν καλύτερο αποτέλεσμα από τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένη την τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και τον πληθωρισμό που τρέχει με 11%.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε στους επιχειρηματίες του κλάδου ότι αποτελούν τον πιο σημαντικό κρίκο και είναι κεφαλαιώδες δυναμικό. Όπως επισήμανε, η τεράστια έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις οφείλεται σε έναν βαθμό στο ότι οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες. Τόνισε έτσι ότι θα πρέπει το πλαίσιο της εργασίας να αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας με καλές αμοιβές και καλές συνθήκες και τα κόστη των επιχειρήσεων να μειωθούν από αλλού.

«Διπλή αισχροκέρδεια σε βάρος αδύναμων και μεσαίας τάξης»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας. «Δεν είναι έντιμο να γεμίζεις τα ταμεία του κράτους λεηλατώντας τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους και μετά να λες, έχω λεφτά να δώσω στοχευμένα και σε προεκλογική λογική» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «διπλή αισχροκέρδεια» σε βάρος των πολιτών. Από τη μια, η αισχροκέρδεια στο χώρο των παραγωγών ενέργειας, με τα τρομακτικά υπερκέρδη 1,5 δις. ευρώ που ψάχνουν – όπως είπε – πώς θα τα φορολογήσουν και από την άλλη, η αύξηση των εσόδων του κράτους κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022 κατά 3 δισ. ευρώ καθώς παρά τις τεράστιες αυξήσεις στα προϊόντα ο ΦΠΑ παραμένει σταθερός.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Χαρακτήρισε δε αστείο και φτηνό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν τους μειώνει γιατί έτσι θα «επιβράβευε τους έχοντες και κατέχοντες», παρατηρώντας ότι οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν πολύ περισσότερο το εισόδημα των πιο φτωχών. «Αν θέλει η κυβέρνηση να έχει μια πιο δίκαιη πολιτκή, ας μειώσει τον ΕΦΚ στο κατώτερο επίπεδο που επιτρέπει η ΕΕ και ας φορολογήσει με άμεσους φόρους τους έχοντες και κατέχοντες» είπε.

Πρώτη φορά πάνε σε πρόωρες εκλογές επικαλούμενοι τη στάση της αντιπολίτευσης

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες εκλογές που ετοιμάζει να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι πρώτη φορά πρωθυπουργός αποφασίζει να πάει σε εκλογές αλλά δεν ψάχνει να βρει αιτιολογία στο Σύνταγμα αλλά στο πολιτικό κλίμα και τη στάση της αντιπολίτευσης. Κάλεσε δε εκ νέου τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών, να ορίσει υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα και να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.

Ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τις συνεργασίες που θα επιδιώξει μετά τις κάλπες. «Αυτός που θα αποφασίσει με ποιον και αν σχηματίσουμε κυβέρνηση είναι ο ελληνικός λαός» απάντησε, διατυπώνοντας για άλλη μια φορά τη θέση ότι η όποια συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες θα πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Τέλος, μιλώντας για τα εθνικά θέματα, έκανε λόγο για χρονιά πολύ μεγάλης έντασης με εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο. Άσκηση και πάλι κριτική στον πρωθυπουργό που με προσωπική του απόφαση έστειλε βαρύτατο εξοπλισμό στην Ουκρανία κάνοντας την Ελλάδα μέρος της κρίσης, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία δεν έχει καν πίεση να εφαρμόσεις τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι πρέπει πάντα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα.