Επιμένει ο πρωθυπουργός ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και δεν έχει πρόθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, τα πάντα… μυρίζουν προεκλογικό κλίμα, ενώ άρχισαν ήδη να βγαίνουν τα «μαχαίρια» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης: ΝΔ: Το μέτωπο Τσίπρα και Βαρουφάκη ξανασυγκροτείται – Λείπει ο Καμμένος

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βεβαίως, και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πρόσφατη συνέντευξή του, όταν σημείωσε: «Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό, που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα».

Διαβάστε επίσης: Αλέξης Τσίπρας: «Έχουμε ακρίβεια και ΙΧ εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη»

Αυτό το «ναι μεν, αλλά» του πρωθυπουργού, ο οποίος, ουσιαστικά, «πέταξε το μπαλάκι» στην αντιπολίτευση και δη την αξιωματική, άνοιξε και τον… ασκό του Αιόλου για να «αρχίσουν τα όργανα» των εκλογών. Παρεμπιπτόντως, είναι μία από τις σπάνιες φορές που μία κυβέρνηση υπονοεί ότι θα «αναγκαστεί» να πάει σε πρόωρες εκλογές αν δεν «καθήσει φρόνιμη» η αντιπολίτευση.

Εξάλλου, ο ρόλος κάθε κόμματος είναι να ασκεί αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση. Και όταν πρόκειται για μία κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως αυτή της ΝΔ, και για μία αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει στο «τσεπάκι» τα σωματεία, για να κατεβάζει τη χώρα σε απεργίες κάθε τρεις και λίγο (σ.σ. βλέπε ΠΑΣΟΚ επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη πατρός), όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον πρωτότυπο να ζητά ο πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση να μην οξύνει τα πράγματα και τον «εξαναγκάσει» σε πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα, βέβαια, καλό είναι – εφόσον δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης – να μην βγαίνουν οι βουλευτές της και να υποστηρίζουν το αντίθετο, δίνοντας μάλιστα και ακριβείς… ημερομηνίες.

«Πρώτο βιολί» η τοξικότητα και οι τόνοι στο «ταβάνι»

Πρώτος «σήκωσε το γάντι», όπως ήταν αναμενόμενο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, αμέσως μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη, έσπευσε να τον καλέσει να ορίσει «εδώ και τώρα» ημερομηνία εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο, ορίζοντας μάλιστα και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στην πορεία προς τις εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές», σημειώνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. «Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό «να σοβαρευτεί».

«Ο Τσίπρας αντιγράφει τον Τραμπ»

Την σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια και ειλικρίνεια το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις εκλογές».

Ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για επιλεκτική ερμηνεία και διαστρέβλωση της τοποθέτησης του πρωθυπουργού για τις πρόωρες εκλογές, ενώ τον κατηγόρησε για παλαιοκομματικό τακτικισμό και αντιθεσμική τοποθέτηση, χρεώνοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «άθλια, τραμπικού τύπου υπονοοούμενα για το σπουδαιότερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που είναι η δημοκρατική ομαλότητα».

«Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος»

Μία ημέρα αργότερα, ανέβασε τους τόνους και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το δίλημμα των εκλογών, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την επικείμενη εκλογική μάχη.

«Το δίλημμα των εκλογών είναι απλό και ξεκάθαρο: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος. Αυτό είναι το δίλημμα όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να στήσει κάλπες».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ψηλά τον πήχη, θέτοντας ως στόχο καθαρή νίκη με μεγάλη διαφορά: «Καθαρά, δημοκρατικά και με μεγάλη διαφορά να είμαστε πρώτοι. Η απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ανάγκη ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξήγησε με τη σειρά του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι δεν ζήτησε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Δεν προκαλεί αστάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι υπουργοί κάνουν προεκλογικές εκστρατείες»

«Μου καταλογίζει αστάθεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «τη στιγμή που η αστάθεια έχει γίνει κανονικότητα από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με διαρροές και δηλώσεις» για πρόωρες εκλογές. «Αυτές οι διαρροές είναι που ευθύνονται για την παράλυση στα υπουργεία» τόνισε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν κάλεσα εγώ τους υπουργούς να οργανώσουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες, ούτε ανακοίνωνα υποψηφίους βουλευτές της ΝΔ. Ας αφήσουν αυτά τα αστεία ότι δήθεν προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ αστάθεια. Οι δικές μας προτάσεις συνεπάγονται δημοκρατική διαφάνεια, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι οι τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε προς τον κ. Μητσοτάκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα και καθαρό εκλογικό ορίζοντα είναι και η μόνη πρόταση σταθερότητας.

«Από την τοξικότητα στο βούρκο και τον τραμπισμό αλά γκρέκα»

Για «πολιτική τοξικότητα», αλλά και για «βούρκο» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, με τη σειρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με τις αναρτήσεις τού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες, στην ουσία, συνοψίζουν τα όσα ανέφερε στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την πολιτική τοξικότητα, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να περάσει στην επόμενη πίστα: τον βούρκο. Όπως φαίνεται, στον βούρκο σκοπεύει να πορευτεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στην πολιτική ευτέλεια και την εξαχρείωση», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για… «τραμπισμό αλά γκρέκα».

Όπως τόνισε, «εγγυούμαστε ότι δεν θα αφήσουμε τον ‘τραμπισμό αλά γκρέκα’ ούτε να πλήξει τη δημοκρατία μας, ούτε να βλάψει την κοινωνία και την πατρίδα μας».

Πρόωρες εκλογές – προς το παρόν – δεν έχουν προκηρυχθεί (σ.σ. εξάλλου, κυβερνητικοί βουλευτές λένε ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του μετά τις 20 Αυγούστου), η «τοξικότητα» έχει μπει στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ οι τόνοι έχουν ήδη ανέβει.

Και είμαστε ακόμα στην αρχή…