Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων και αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Ο κ. Μητσοτάκης, μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές. Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό «να σοβαρευτεί».

Όπως είπε, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση, κοινωνική και γεωπολιτική, «και οφείλει (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) να τις διαχειριστεί με εθνική ευθύνη, όσο ακόμα θα είναι στη θέση του πρωθυπουργού».

Και προσέθεσε: «Αν πραγματικά, λοιπόν, επιθυμεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, ιδίως στα μεγάλα εθνικά θέματα, τον καλούμε στη πορεία προς τις εκλογές να πράξει τα εξής : 1) Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο. 2) Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στην πορεία προς τις εκλογές. 3) Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. 4) Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές».

«Έχουμε ακρίβεια Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για την πολιτική συγκυρία, τονίζοντας πως η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα διπλό αδιέξοδο: Από τη μία διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Από την άλλη, για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια και τόση ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας αποτύχει να αντιμετωπίσει επαρκώς την υγειονομική κρίση, αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη, μία ακρίβεια με σαφές ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό», που «υπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, στοχοποιεί τον κόσμο της εργασίας, τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, με τις ενέργειές της και «κάνοντας πλάτες στην αισχροκέρδεια, πολλαπλασίασε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης», ενώ ανέφερε πως ο ενεργειακός πληθωρισμός τρέχει στην Ελλάδα με 60%, ενώ σε όλη την Ευρώπη με 39%, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδας «είναι ο μεγαλύτερος στη Δυτική Ευρώπη, η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη στον κόσμο», ενώ την ίδια ώρα «τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη με λογιστικά κόλπα προσπαθεί να μειώσει για να μην τα φορολογήσει».

Η ακρίβεια δεν κάνει μόνο τους φτωχούς φτωχότερους, αλλά πλήττει καίρια και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη μεσαία τάξη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης, «αντί για σοβαρή αύξηση στους μισθούς, αντίστοιχη με τον πληθωρισμό, και δραστικά μέτρα όπως παίρνουν άλλες χώρες για τη μείωση των τιμών σε καύσιμα και λογαριασμούς ρεύματος, με ανεπαρκέστατα επιδόματα, που εξανεμίζονται από τις διαρκείς αυξήσεις πριν καλά καλά φτάσουν στις τσέπες των πολιτών, το μόνο που καταφέρνει είναι να επιδοτεί την αισχροκέρδεια σε ενέργεια και καύσιμα, που κινείται σε αρνητικό ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη».

Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα επιδόματα στα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησής του, αλλά τώρα ο ίδιος «προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάρρευσή του με ανεπαρκή επιδόματα», όπως είπε, προσθέτοντας πως «δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει τους πολίτες απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας, αλλά μόνο να τους κοροϊδέψει με επιδόματα, με ημερομηνία λήξης τις πρόωρες εκλογές που σχεδιάζει».

«Ο Μητσοτάκης κάνει ΙΧ εξωτερική πολιτική»

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και για τα εθνικά μας θέματα, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης βάζει τη χώρα σε περιπέτειες με την Ι.Χ.» – όπως την χαρακτήρισε – «εξωτερική πολιτική που ασκεί».

Όπως είπε, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη δύσκολη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, με την εν κρυπτώ αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των κομμάτων και του ελληνικού λαού, που εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο κάνοντάς την μέρος της κρίσης, ενώ την ίδια ώρα στερεί οπλισμό από τη νησιά».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ένταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, επαναλαμβάνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης στην Κωνσταντινούπολη, πριν από τρεις μήνες, στην συνάντησή του με τον Ερντογάν, υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Δεν πέρασαν δύο εβδομάδες και άρχισε πάλι η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία».