Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για τον πλήρη αποκλεισμό της από τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσία φέτος τον χειμώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος και κάλεσε τις κυβερνήσεις να βρουν τρόπους μείωσης της ζήτησης – αλλά και να κρατήσουν σε λειτουργία τα πυρηνικά εργοστάσια.

Διαβάστε επίσης: Απειλές Ρωσίας κατά Λιθουανίας για το Καλίνινγκραντ: «Η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο διπλωματική»

Ο Φατίχ Μπιρόλ ανέφερε ότι οι μειώσεις στις προμήθειες φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, τις οποίες το Κρεμλίνο έχει αποδώσει σε έργα συντήρησης, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι η αρχή ευρύτερων περικοπών, σχεδιασμένων έτσι ώστε να μην επιτρέψουν το γέμισμα των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης εν αναμονή του χειμώνα, καθώς η Ρωσία ψάχνει τρόπους να ασκήσει πιέσεις στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Στερεύουν οι κάνουλες που μπορεί να κλείσει η Gazprom

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη»

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει πλήρως τις στρόφιγγες», δήλωσε ο Μπιρόλ σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Όσο περισσότερο πλησιάζει ο χειμώνας, τόσο καταλαβαίνουμε τις προθέσεις της Ρωσίας».

«Πιστεύω ότι οι περικοπές έχουν στόχο να αποτρέψουν την Ευρώπη από το να γεμίσει τις αποθήκες της και να αυξήσουν την πίεση που μπορεί να ασκήσει η Ρωσία στη διάρκεια του χειμώνα».

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ κάνουν προσπάθειες μείωσης της εξάρτησής τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αγοράζοντας φυσικό αέριο από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, και επιταχύνοντας τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ότι ο αγώνας δρόμου για την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο θα μεταφραστεί στην καύση περισσότερου λιθάνθρακα και τη συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων.

«Απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα»

Ο Μπιρόλ σημείωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αρκετά δραστικά και παρότρυνε τις χώρες να εργαστούν στην κατεύθυνση της διατήρησης των αποθεμάτων ενέργειάς τους.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα και βαθύτερα μέτρα για τη ζήτηση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», σημείωσε ο Μπιρόλ. Πρόσθεσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου ενδέχεται να χρειαστεί να μοιραστούν «με το δελτίο» αν η Ρωσία περιορίσει και άλλο τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Η Μόσχα έχει περιορίσει ή ακόμη και διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, σε απάντηση της απόφασής τους να επιβάλουν κυρώσεις στο Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 – που διατρέψει τη Βαλτική και καταλήγει στη Γερμανία – μειώνονται διαρκώς.

Δεύτερος γύρος περικοπών στις προμήθειες

Την περασμένη εβδομάδα, η κρατική ρωσική εταιρεία ενέργειας, Gazprom, ανακοίνωσε δεύτερο γύρο περικοπών στο αέριο που παραδίδεται μέσω του αγωγού, μειώνοντας τις εξαγωγές μόλις στο 40% των συνολικών δυνατοτήτων.

Η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni έχει ανακοινώσει μείωση των εξαγωγών αερίου της Gazprom προς την Ιταλία στο μισό, τη στιγμή που η χώρα λαμβάνει από τη Ρωσία περίπου το 40% του συνολικού φυσικού αερίου που εισάγει. Την ίδια στιγμή, η γαλλική εταιρεία GRTgaz έχει αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο μέσο της Γερμανίας από τα μέσα Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέδωσε την περασμένη εβδομάδα τη μείωση των εξαγωγών σε ζητήματα συντήρησης, παραπέμποντας σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι η Ρωσία δεν έχει παραλάβει εξοπλισμό που είχε αποστείλει στον Καναδά για επισκευή.

Πηγή: Guardian