Σε οριακό σημείο παραμένουν τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία, παρά τις επιπλέον προμήθειες που κατάφεραν να διασφαλιστούν από τις αρχές προκειμένου να μειωθεί το κενό που δημιούργησε η δραστική περικοπή των ροών από την ρωσική Gazprom.

Σύμφωνα με την αρμόδια εποπτική αρχή ενέργειας δικτύου Bundesnetzagentur, τα αποθέματα το Σάββατο αυξήθηκαν ελαφρά στο 56,67%, ένα επίπεδο που ορίζεται ως «οριακό», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επαναλάβει την έκκληση της προς βιομηχανίες και νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση αερίου στο λιγότερο δυνατό.

Για την ώρα η αγορά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, όμως υπάρχει εύλογη ανησυχία για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, τα οποία θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά μέσα στις δώδεκα εβδομάδες που απομένουν πριν την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων που βέβαια θα οδηγήσει σε νέο ράλι στις τιμές.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, η Ρωσία περιόρισε τις ροές αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 περίπου στο 40%, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα που είχαν να κάνουν με την έλλειψη εξοπλισμού συντήρησης. Η μείωση αυτή επηρέασε άμεσα τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες φωνές διαμαρτυρίας για τον ωμό εκβιασμό του Κρεμλίνου.

Πάντως, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur, Κλάους Μιούλερ, σε δηλώσεις του προειδοποίησε πως, ακόμη και αν τα αποθέματα αερίου της Γερμανίας γεμίσουν πλήρως σε ποσοστό 100%, ουσιαστικά θα είναι ικανά να καλύψουν τις εθνικές ανάγκες για μόλις 2,5 μήνες, αν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τελείως τις στρόφιγγες.