Τον ισχυρισμό ότι οι δύο Βρετανοί και ο ένας Μαροκινός που καταδικάστηκαν χθες Πέμπτη σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ είχαν διαπράξει εγκλήματα εκεί, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή τη στιγμή οι δίκες στις οποίες αναφέρεστε διεξάγονται με βάση τη νομοθεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διότι τα εν λόγω εγκλήματα διαπράχθηκαν στο έδαφός της», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Μεταξύ των χωρών μελών του ΟΗΕ μόνο η Ρωσία αναγνωρίζει την επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας ως αυτόνομη.

Οι δύο Βρετανοί, ο Έϊντεν Άσλιν και ο Σον Πίνερ, όπως και ο Μαροκινός Σααντούν Μπραχίμ κρίθηκαν ένοχοι για «μισθοφορικές δραστηριότητες και για τη διάπραξη ενεργειών που είχαν στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης» στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Αντιδράσεις από το Κίεβο

Το Κίεβο τόνισε χθες ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει καμία δικαιοδοσία, όπως και ότι οι τρεις μαχητές ήταν μέλη του ουκρανικού στρατού και κατά συνέπεια προστατεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Οι δύο Βρετανοί, ηλικίας 28 και 48 ετών, παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό έπειτα από εβδομάδες που πολεμούσαν στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ζούσαν στην Ουκρανία πριν τον πόλεμο και είχαν παντρευτεί εκεί.

Οι τρεις δικάστηκαν αφού ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε τον προηγούμενο μήνα έναν Ρώσο στρατιώτη σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο ενός άοπλου πολίτη.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Στο μεταξύ ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους τρεις αυτούς αλλοδαπούς ως «ομήρους» για να ασκήσει πίεση στη Δύση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, επεσήμανε σήμερα ότι η Ουκρανία θα συντονίσει τις ενέργειές της με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Εξάλλου κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «τους χρησιμοποιεί ως ομήρους για να ασκήσει πίεση στην παγκόσμια κοινότητα αναφορικά με τη διαπραγματευτική διαδικασία».

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, ο Σέρχι Χαϊντάι, εκτίμησε μιλώντας στον βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio 4 ότι οι δύο Βρετανοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο είναι κανονικοί στρατιώτες.

«Όλοι οι άνθρωποι που έρχονται να πολεμήσουν με την ουκρανική πλευρά υπογράφουν έγγραφα με τον στρατό της Ουκρανίας και άρα αποκτούν επίσημο καθεστώς», υπογράμμισε. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης και δεν μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο, ακόμη κι αν δεν είναι Ουκρανοί πολίτες.

«Απ’ όσο ξέρω οι δικηγόροι ήδη έχουν ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης και πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει είναι απλώς πολιτική πίεση από την πλευρά της Ρωσίας», εκτίμησε ο Χαϊντάι.