Την πιθανότητα μιας απόφασης για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου από τη Σύνοδο Κορυφής απέκλεισε, σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομίας Παόλο Τζεντιλόνι, αν και εξήγησε πως οι ηγέτες των κρατών μελών μπορεί να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει το θέμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο κύριος Τζεντιλόνι σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής, υποστήριξε πως αν οι ηγέτες το θελήσουν «η Κομισιόν μπορεί να δράσει πολύ γρήγορα για να αναλύσει μια τέτοια πιθανότητα». Όμως, ξεκαθάρισε πως είναι πολύ δύσκολο να κάνει προβλέψεις για το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας, πιθανής, απόφασης.

«Θα είναι ήδη ένα πολύ σημαντικό βήμα, αν το ευρωπαϊκό συμβούλιο δώσει στην Κομισιόν το πράσινο φως (να μελετήσει το θέμα)», ώστε να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επεσήμανε ο Ιταλός επίτροπος.

Η ίδια η Ιταλία είναι από τις χώρες μέλη που έχει προτείνει την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου από την Ρωσία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και να ανακουφιστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όμως, κάποια κράτη εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Συνόδου, καθώς το πρώτο που καλούνται να ξεδιαλύνουν οι ηγέτες της Ένωσης είναι το λίαν ακανθώδες ζήτημα του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας, έτσι ώστε να δρομολογηθεί το έκτο πακέτο των κυρώσεων που έχει «βαλτώσει» εδώ και εβδομάδες.

Το πιθανότερο σενάριο, με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, είναι να υπάρξει μια συμφωνία για ένα υπό όρους εμπάργκο, το οποίο θα μπλοκάρει την ροή πετρελαίου μέσω θαλάσσης, αλλά θα επιτρέπει την ροή του ρωσικού αργού μέσω αγωγών, κάτι που θα φωτογραφίσει ουσιαστικά τον αγωγό Ντρούζμπα που μεταφέρει πετρελαιο προς την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία.