Η μεγάλη ημέρα για το Europa Conference League έφθασε. Η βραδιά του τελικού στα Τίρανα και στην Arena Kombëtare.

Ρόμα και Φέγενορντ θα διασταυρώσουν (22:00) τα ξίφη τους στην Αλβανία με στόχο την κατάκτηση του πρώτου Europa Conference League. Ένα ιστορικό παιχνίδι, καθώς πρόκειται για τον πρώτο τελικό της νεοσύστατης διοργάνωσης της UEFA.

Η Ρόμα μπορεί να κατακτήσει με το Εuropa Conference League το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιό της έπειτα από δύο χαμένους τελικούς (1984 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, 1991 στο Κύπελλο UEFA), αν εξαιρέσουμε την επιτυχία της το 1961 στο Κύπελλο Εκθέσεων, τον… ανεπίσημο «πρόγονο» του Europa League.

Ο Μουρίνιο μπορεί να αποκαταστήσει επίσης την εικόνα του νικητή, μετά τη… δυσάρεστη εμπειρία του στην Τότεναμ, χωρίς να έχει χάσει ποτέ ευρωπαϊκό τελικό, εκτός βεβαίως από τα Σούπερ Καπ της UEFA, όπου ηττήθηκε τρεις φορές.

«Προφανώς θα ήθελα να κερδίσω για τον εαυτό μου, αλλά ειδικά για τους οπαδούς, οι οποίοι δεν έχουν βιώσει τέτοια στιγμή πολύν καιρό, και τους παίκτες, για να κάνουν ένα πρώτο βήμα στην καριέρα τους. Είμαι λιγότερο εγωκεντρικός, περισσότερο άνθρωπος του συλλόγου» διαβεβαίωσε.

Οι Ολλανδοί του Άρνε Σλοτ αντιστάθηκαν στη Μαρσέιγ στον δεύτερο ημιτελικό (0-0, μετά τη νίκη με 3-2 στο πρώτο παιχνίδι), για να παραμείνουν στη διεκδίκηση του τέταρτου ευρωπαϊκού τίτλου τους, ύστερα από αυτόν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1970) και τα δύο Κύπελλα UEFA (1974 και 2002), πρώτο όμως έπειτα από 20 χρόνια.

Εκτός από τη σταθερή οργάνωσή της και το συνεχές πρέσινγκ, η Φέγενορντ διαθέτει στις τάξεις της τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, Σιριέλ Ντέσερς (10 γκολ).

«Δε φοβόμαστε τη Ρόμα» διαβεβαίωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα της UEFA ο Βελγονιγηριανός, ο οποίος έχει γίνει ο αγαπημένος των υποστηρικτών της Φέγενορντ, έχοντας αποκτηθεί ως δανεικός από την Γκενκ.

Έδρα του τελικού είναι η Arena Kombëtare. Πρόκειται για το εθνικό γήπεδο της Αλβανίας, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 2019 και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 22.000 φιλάθλους.