«Να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση» καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αθήνα και Αγκυρα, με φόντο τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση» απάντησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος μάλιστα -σύμφωνα με την ΕΡΤ- στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Ισες αποστάσεις και από την ΕΕ

Είχαν προηγηθεί δύο δηλώσεις, στη λογική των ίσων αποστάσεων, της αναπληρώτριας εκπροσώπου της ΕΕ, Ντάνα Σπινάντ, όταν της ζητήθηκε να πάρει θέση για τους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν.

Επιχειρώντας να αμβλύνει την αρχική της τοποθέτηση, ότι δηλαδή «προσπαθούμε ως ΕΕ να ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ των ηγετών», η Ντάνα Σπινάντ, δήλωσε στον ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε στα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021, υπενθυμίζοντας ότι «αναμένεται από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική εμπλοκή με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης». «Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

Η αρχική δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της ΕΕ για το «Μητσοτάκης γιοκ» που εκστόμισε ο Ερντογάν, προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα.

Το «ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν που επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατέδειξε πως οι Βρυξέλλες είτε δεν κατανοούν το εύρος και την βαρύτητα των προκλήσεων στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, είτε παραμένουν προσηλωμένες στην τακτική των ίσων αποστάσεων, σε οποιεσδήποτε ακρότητες και αν επιδίδεται ο Ερντογάν.