Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες και την τελευταία εκτίμησή τους.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβολής παραμένουν καθηλωμένες στην Ουκρανία και έχουν στραφεί σε έναν πόλεμο φθοράς, δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Κογκρέσο την Τρίτη 10 Μαΐου.

Όπως αναφέρει το euractiv.com, τους επόμενους δύο μήνες αναμένονται έντονες μάχες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κλιμακώσουν τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, αφού εγκατέλειψαν την εκστρατεία με στόχο το Κίεβο και άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Οι Ρώσοι δεν κερδίζουν και οι Ουκρανοί δεν κερδίζουν και βρισκόμαστε σε ένα μικρό αδιέξοδο», δήλωσε ο αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ σε ακρόαση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας για τις παγκόσμιες απειλές.

Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άβριλ Χέινς, που κατέθεσε μαζί με τον αντιστράτηγο, δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύονται στις προσπάθειές τους να καταλάβουν την Ουκρανία από την έναρξη της εκστρατείας στις 24 Φεβρουαρίου και ανασυντάσσονται για να επικεντρωθούν σε μάχες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Οι Ρώσοι συνάντησαν μεγαλύτερη αντίσταση από την Ουκρανία απ’ ό, τι περίμεναν και οι δικές τους στρατιωτικές επιδόσεις αποκάλυψαν μια σειρά από σημαντικές εσωτερικές προκλήσεις, αναγκάζοντάς τους να προσαρμόσουν τους αρχικούς στρατιωτικούς τους στόχους, να υποχωρήσουν από το Κίεβο και να επικεντρωθούν στο Ντονμπάς» δήλωσε η Χέινς.

Πώς εξελίσσονται οι συγκρούσεις στο Ντονμπάς

Από τότε που η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο στα τέλη Μαρτίου, η κύρια δύναμή της προσπαθεί να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, χρησιμοποιώντας την πόλη Ιζιούμ κοντά στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, ως βάση.

Τα ουκρανικά στρατεύματα άντεξαν ως επί το πλείστον τις επιθέσεις από τρεις κατευθύνσεις, οδηγώντας σε στρατιωτικό αδιέξοδο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να παραθέσουμε και τον χάρτη με βάση τις πληροφορίες του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW):

Τι γίνεται σε Ντονμπάς και Χάρκοβο

Ο Πούτιν φαινόταν να προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση και μια ρωσική νίκη στην περιοχή του Ντονμπάς μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε η Χέινς.

Αλλά η αντεπίθεση κοντά στο Χάρκοβο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση, με την Ουκρανία να περνάει στην επίθεση και τις γραμμές ανεφοδιασμού προς τη Ρωσία να είναι πλέον δυνητικά ευάλωτες.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές επιτυχίες ωθούν σταδιακά τις ρωσικές δυνάμεις έξω από το Χάρκοβο, το οποίο βομβαρδίζεται από την έναρξη του πολέμου.

«Αλλά θέλω επίσης να παροτρύνω όλους τους ανθρώπους μας να μην έχουν υπερβολικά συναισθήματα. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα υπερβολικής ηθικής πίεσης, όπου αναμένονται νίκες εβδομαδιαίως ή και καθημερινά», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Μαζεύουν πτώματα

Στα χωριά Σταρίι Σάλτιβ και Βιλκίβκα κοντά στο Χάρκοβο, Ουκρανοί στρατιώτες συγκέντρωσαν τις σορούς Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις μάχες, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters.

Προφανώς οι Ρώσοι διοικητές δεν μπήκαν στον κόπο να μαζέψουν τα πτώματα των νεκρών στρατιωτών τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να εμποδίσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να κινηθούν περαιτέρω προς τα σύνορα στην περιοχή του Χάρκοβο και προσπαθούσαν να καταλάβουν πλήρως την πόλη Ρουμπίζνε, ανέφερε το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας νωρίς την Τετάρτη.

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν τις περιοχές Σούμι και Τσερνίχιβ κοντά στα σύνορα.

«Εχθρικά αεροσκάφη εκτόξευσαν δύο φορές μη κατευθυνόμενους πυραύλους σε παραμεθόριες περιοχές του Σούμι. Υπήρξαν επίσης δύο περιπτώσεις βομβαρδισμού με όλμους στην περιοχή του Τσερνίχιβ», ανέφεραν στο κανάλι τους στο Telegram.

Στα νότια, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι έπληξαν εννέα εχθρικούς στόχους, με απώλειες του εχθρού 79 στρατιωτών και 12 τεμάχια εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων και οβιδοβόλων.

Τα ρωσικά πυρά επικεντρώθηκαν στην περιοχή του Μικολάιβ, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε ιδιωτικές κατοικίες, καθώς και σε αγροκτήματα και σε γραμμές ηλεκτροδότησης μιας πόλης.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει κάνει εγκλήματα πολέμου

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους και απορρίπτει τους ουκρανικούς και δυτικούς ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να σφυροκοπούν τη χαλυβουργία Azovstal στο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης με πυροβολικό, άρματα μάχης και βομβαρδισμούς αεροσκαφών, δήλωσε το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, προσπαθώντας να καταλάβουν το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην κατεστραμμένη πόλη.

Η Ουκρανία λέει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη υπό δίμηνη ρωσική πολιορκία, αριθμός που είναι δύσκολο να επαληθευτεί.

Δεκάδες άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία τις τελευταίες ημέρες, αλλά ένας βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης, Πέτρο Αντριουσένκο, δήλωσε ότι τουλάχιστον 100 παρέμειναν μέσα.

Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους πλησιάζει τα 6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λένε ότι η προσφυγική κρίση είναι η ταχύτερα αυξανόμενη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.