Εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον δύο ημέρες έμεινε το RuTube, η ρωσική απάντηση στο YouTube, σε μια κυβερνοεπίθεση που συνέπεσε με την επέτειο της νίκης των σοβιετικών έναντι της ναζιστικής γερμανίας.

«Προσοχή! Ο ιστότοπος υποβάλλεται σε τεχνικές εργασίες. Ο ιστότοπος δέχτηκε επίθεση. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Τα δεδομένα των χρηστών έχουν σωθεί» ήταν το μήνυμα που εμφανιζόταν στην οθόνη σύμφωνα με το Reuters.

Η κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε την Δευτέρα, μεγάλη εθνική γιορτή κατά την οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρομοίασε τη νίκη έναντι του Χίτλερ με τον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία.

«Κάποιος θέλησε να εμποδίσει το RuTube από το να δείξει την παρέλαση την Ημέρα της Νίκης και τα εορταστικά πυροτεχνήματα» ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία. «Δεν είναι αμαρτία να θυμόμαστε τις μάχες που νίκησαν οι άνδρες μας. Η μάχη για το RuTube συνεχίζεται».

Σε ένα άλλο περιστατικό τη Δευτέρα, χάκερ παραβίασαν δορυφορικά και καλωδιακά κανάλια της Ρωσίας για να προβάλλουν μηνύματα κατά του πολέμου της Ουκρανίας.

Αρκετές ρωσικές υπηρεσίες και μέσα ενημέρωσης έχουν δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις στον ηλεκτρονικό πόλεμο που εξελίσσεται παράλληλα με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία συνοδεύτηκε από μπαράζ ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων, η Ουκρανία συγκρότησε κυβερνοστρατό εθελοντών προκειμένου να προστατεύσει τις κυβερνητικές και στρατιωτικές υποδομές της αλλά και να σχεδιάζει ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας.