Σε ένα ακόμη παραλήρημα προχώρησε ο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ότι αφορά τις «βλέψεις» του πέρα από τα σύνορα αλλά και τις… επαφές του!

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «άλλα είναι τα σύνορα του κράτους μας κι εντελώς άλλα είναι τα σύνορα της καρδιάς του λαού μας».

Και συνέχισε: «Τα σύνορα του κράτους μας εκτείνονται από την Ανατολή στη Δύση, από την Αδριανούπολη στην πόλη του Καρς, από τον βορρά στο νότο, από τη Σινώπη μέχρι και το Χατάι.  Όμως τα σύνορα της καρδιάς του λαού μας βήμα βήμα φτάνουν από την Ευρώπη μέχρι και στο πιο ακραίο σημείο της Ασίας, όπως από τη Σιβηρία μέχρι και τα βάθη της Αφρικής, ξεπερνούν τους ωκεανούς και φτάνουν μέχρι και την Αμερική. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί πως  με τα αδέρφια μας που  ζουν στην γεωγραφικές περιοχές που έχουμε κοινή ιστορία και πολιτισμό  έχουμε στενούς και ειλικρινείς δεσμούς».

Επίδειξη δύναμης

Τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει με αυτό τον τρόπο στους Τούρκους πολίτες ότι «έχει επαφές σε όλο τον κόσμο και τη δύναμη να επηρεάζει».

Την έντονη ρητορική εναντίον της Ελλάδας συνεχίζει και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά.

«Στα προβλήματα που ζούμε με την Ελλάδα, εκατομμύρια φορές έχουμε εμείς δίκιο. Στον κόσμο δεν υπάρχει άλλη χώρα με χωρικά ύδατα στα έξι μίλια και με εναέριο χώρο στα 10.  Στρατιωτικοποιήθηκαν 16 νησιά παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειες και την προβοκατόρικη ρητορική, ενώ σε κάποιες περιόδους τις αυξάνει. Με τα εξοπλιστικά η Ελλάδα μπαίνει κάτω από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος. Υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να δουν πώς αυτή η υπερβολική προσπάθεια εξοπλισμού θα φέρει βάρος και θα προκαλέσει ζημιά στον ελληνικό λαό. Αν κάνουν τα εξοπλιστικά για την Τουρκία είναι λίγα, αν το κάνουν για αμυντικούς λόγους είναι πολλά», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας».

Για τα F16

Για το θέμα της προμήθειας F-16 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «το θέμα της προμήθειας F-16 όπως και τους εκσυγχρονισμού τους είναι μια μακρά διαδικασία και αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα τελειώσει θετικά; Ίσως. Αλλά σίγουρα; Όχι. Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία.Εάν αγοράσουμε νέα F-16, η Πολεμική μας Αεροπορία θα ανακουφιστεί σοβαρά μέχρι να κατασκευαστεί το δικό μας Εθνικό Μαχητικό».