Το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα πλησιάζει και οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους όχι μόνο αναφορικά με την τιμή αλλά και με την ποιότητα των προϊόντων όπως επίσης και με τη σωστή διαχείρισή τους.

Χρήσιμες συμβουλές δίνει ο Κώστας Ντελέζος, υγειονολόγος και λέκτορας υγιεινής πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Ντελέζος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στις αγορές αρνιού και κατσικιού, σημειώνοντας ότι πρέπει να προσέξουμε τις σφραγίδες γνησιότητας. Όπως είπε θα πρέπει να αγοράζουμε αρνί και κατσίκι οπωσδήποτε μέσα από ψυγείο και οι καταναλωτές να αναγνωρίζουν τις σφραγίδες γνησιότητας για την προέλευση τους. Καλό είναι το σημείο με τις σφραγίδες να καθαρίζεται πριν μαγειρευτεί το κρέας.

Αν παραγγείλουμε delivery θα πρέπει να έρθει στο σπίτι μας ζεστό. Ο καθηγητής τόνισε ότι το μαγειρεμένο αρνί και κατσίκι πρέπει να μπαίνει μόνο μία φορά στην κατάψυξη και στην ψύξη.

Εντόσθια και βαμμένα αβγά

Ακόμα τόνισε την αναγκαιότητα του σχολαστικού καθαρισμού των εντοσθίων και του συκωτιού. Το χρώμα στα εντόσθια πρέπει να είναι ομοιόμορφο. Επίσης πρέπει να τα καθαρίζουμε και τα απολυμαίνουμε με νερό και ξύδι. Η διαδικασία είναι να τα πλένουμε πρώτα με νερό, στη συνέχεια να τα αφήνουμε στο ξύδι για 5 λεπτά και μετά ξεπλένουμε με κρύο νερό.

Όσον αφορά στα βαμμένα αβγά θα πρέπει να μπουν μέσα στο ψυγείο, και ωμά και βρασμένα, κι όχι στην πόρτα του ψυγείου, ενώ δεν συστήνεται να τρώμε αυτά που βάζουμε διακοσμητικά στο τσουρέκι.

Όστρακα θαλασσινά: Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα

Τα στοιχεία που κάνουν τα φρέσκα όστρακα και θαλασσινά να ξεχωρίζουν, είναι, σύμφωνα με τον κ. Ντελέζο η ομοιότητα στο χρώμα και να μην έχουν γελοιώδη μορφή και την αίσθηση της ζέστης όταν τα ακουμπάμε. Σε γενικές γραμμές πρέπει να έχουν μία σταθερή προς το κρύο θερμοκρασία.