Η στρατιωτική παρέλαση της Ρωσίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας στις 9 Μαΐου για να σηματοδοτήσει την 77η επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945.

«Συνολικά, η πρόβα της στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία περιλαμβάνει 11.000 άτομα προσωπικό, 131 τεμάχια προηγμένου οπλισμού και στρατιωτικού υλικού και 77 αεροσκάφη και ελικόπτερα», διευκρίνισε το υπουργείο.

Στρατιωτικές παρελάσεις για τον εορτασμό της 77ης επετείου από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας θα πραγματοποιηθούν επίσης στις 9 Μαΐου σε 28 ρωσικές πόλεις. Πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό πάνω από πόλεις και κωμοπόλεις της Ρωσίας στις 22:00 τοπική ώρα εκείνη την ημέρα.

Ο ρωσικός στόχος της 9ης Μαΐου για τη λήξη του πολέμου

Λίγο πριν από τον πόλεμο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε το σύνολο των δύο ανατολικών περιοχών, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, ως ανεξάρτητες από την Ουκρανία.

Αν η Ρωσία τις κατακτούσε, αυτό θα έδινε στον Πούτιν ένα επίτευγμα από τον πόλεμο της Ρωσίας.

Και αν αυτό γινόταν πριν από τις 9 Μαΐου, σημειώνει το BBC, θα μπορούσε ακόμη και να το γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης, όταν ο στρατός της Ρωσίας εξακολουθεί να γιορτάζει την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.