Σε τρεις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες,  εκτός από τη Βρετανία και την Ισπανία, επεκτείνεται η μυστηριώδης επιδημία ηπατίτιδας σε παιδιά, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Στη λίστα προστίθενται η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, ενώ 9 ύποπτα κρούσματα ερευνώνται στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Το ECDC διερευνά τα κρούσματα στην Ευρώπη σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, επισημαίνει το κέντρο στην ανακοίνωσή του.

Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία, με τουλάχιστον επτά παιδιά να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος για να επιζήσουν. Άλλα περιστατικά ανέρρωσαν χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Η κατάσταση «πρέπει να ληφθεί σοβαρά» είχε επισημάνει πρόσφατα το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η αύξηση είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί» ανέφερε.

Η ηπατίτιδα, ή φλεγμονή του ήπατος, προκαλείται συνήθως από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C και E, οι οποίοι όμως δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα παιδί. Τα μισά παιδιά βρέθηκαν ωστόσο θετικά σε αδενοϊούς που προκαλούν συνήθως γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδες ή κοινό κρυολόγημα. Αδενοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηπατίδιδες, αλλά τα περιστατικά αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια.

Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία, με τουλάχιστον επτά παιδιά να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος για να επιζήσουν. Άλλα περιστατικά ανέρρωσαν χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Τα περισσότερα κρούσματα στη Βρετανία αφορούν βρέφη και νήπια 2-5 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Η Σκοτία καταγράφει κατά μέσο όρο 4 κρούσματα ηπατίδιδας σε παιδιά κάθε χρόνο. Φέτος όμως είχαν επιβεβαιωθεί 13 περιστατικά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Πρόκειται για σοβαρό φαινόμενο» λέει η Ντέιρντρε Κέλι, ηπατολόγος παιδίατρος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία. Από τις αρχές του έτους η μονάδα της έχει διαγνώσει 40 κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, συγκριτικά με 7 το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου το 2018.

Η αρχική υπόθεση ότι η ασθένεια προκαλείται από κάποιον τοξικό παράδειγμα σε τρόφιμα, ποτά ή παιχνίδια δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται και πλέον «οι βασικές υποθέσεις επικεντρώνονται στους αδενοϊούς», έγραφαν οι συντάκτες της σκοτσέζικης μελέτης.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο εγκλεισμός στη διάρκεια των lockdown άφησε τα παιδιά ευάλωτα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν εκτέθηκε σε συνηθισμένες παιδικές ιώσεις. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι η ηπατίτιδα μπορεί να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την Covid-19.

Θετικά σε αδενοϊούς βρέθηκαν και τα 9 παιδιά που αρρώστησαν στην Αλαμπάμα, με πέντε από αυτά να είναι θετικά στον αδενοϊό-41, ο οποίος συνήθως προκαλεί γαστρεντερίτιδα.

Στην Ισπανία, τρία κρούσματα έχουν αναφερθεί σε τρεις διαφορετικές περιοχές και ένα παιδί χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, ανέφερε η ισπανική κυβέρνηση, ενώ παιδίατροι στην Ολλανδία και τη Δανία ανέφεραν στο Science ότι καταγράφουν ασυνήθιστα πολλά κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά.

Τόνισαν πάντως ότι οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται, καθώς τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί ως τώρα είναι λίγα σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό των παιδιών κάτω των 5.