Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες θανάτου των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Η ογκολόγος που παρακολουθούσε τη μικρή Μαλένα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η αιτία θανάτου της δεν ήταν η ηπατική ανεπάρκεια».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η διευθύντρια του ογκολογικού τμήματος του «Αγλαΐα Κυριακού» και ογκολόγος της μικρής Μαλένας, ήταν ο άνθρωπος που παρακολουθούσε το παιδί για εννιά μέρες που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Ξέρει καλύτερα από τον καθένα την κλινική εικόνα της μικρούλας.

Κατηγορηματικά λέει πως δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια, καθώς δεν υπήρχε καμία λειτουργική βλάβη στο συκώτι της Μαλένας. Μάλιστα η κορυφαία ογκολόγος έδωσε δυο σημαντικά στοιχεία: 24 ώρες πριν τον θάνατο είχε γίνει βιοχημικός έλεγχος στο ήπαρ του κοριτσιού, ο οποίος είχε βγει καθαρός, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε άρτια κλινική εικόνα.

«Πώς τότε υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια», αναρωτήθηκε ρίχνοντας ουσιαστικά βέλη στην ιατροδικαστή στη Χριστίνα Τσάκωνα.

Σε ερώτηση για το αν λόγω της χημειοθεραπείας θα μπορούσε να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια, εκείνη απάντησε: «Ακόμα και παιδιά που κάνουν χρόνια χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάζεται το ήπαρ, όμως έχουν άριστη ηπατική λειτουργία».

Μάλιστα, ήταν πολύ συγκινητικά τα λόγια της για τη Μαλένα: «Μέχρι και την τελευταία στιγμή είχα ένα παιδί άγγελο, ένα παιδί αστέρι, ήταν άρτια η κατάστασή της».

Τέλος η ογκολόγος είπε με δυο λόγια για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη: «Οι γονείς δεν μου έδωσαν ούτε λεπτό την εντύπωση ότι δεν ασχολούνταν με το παιδί. Αναμένω να καταθέσω στις αρχές».

Ξεκινούν από το μηδέν οι έρευνες για το θάνατο Μαλένας και Ίριδας

Εν τω μεταξύ, νέος κύκλος ερευνών έχει ξεκινήσει στην υπόθεση της Πάτρας, καθώς η επιτροπή των ιατροδικαστών που έχει αναλάβει με εισαγγελική παραγγελία τη σύνταξη νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων, αναμένεται να προχωρήσει σε επανάληψη των τοξικολογικών εξετάσεων και επανέλεγχο των δειγμάτων ιστών της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας.

Στόχος της έρευνας, η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή, είναι να φωτιστούν τα αίτια θανάτου των δύο μικρών παιδιών, και ειδικότερα το κατά πόσο τα παιδιά πέθαναν από παθολογικά αίτια ή εάν έπεσαν θύματα εγκληματικής ενέργειας. Ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται μετά το Πάσχα.

Αρχικά θα εξακριβωθεί εάν υπήρξαν ή όχι λάθη στις εκθέσεις που είχαν συνταχθεί μετά το θάνατο των παιδιών. Εάν δηλαδή αποδόθηκαν ή όχι λανθασμένα ή ανακριβή αίτια θανάτου και εάν υπήρξαν ή όχι αστοχίες στα συμπεράσματα.

Ένα ακόμα ερώτημα προς απάντηση, είναι εάν χορηγήθηκε ή όχι τοξική ουσία στην 3,5 ετών Μαλένα. Εάν δηλαδή οι αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στο ήπαρ του παιδιού μπορεί να προκλήθηκαν από τη χορήγηση κεταμίνης ή κάποιας άλλης τοξικής ουσίας.

Σημειώνεται ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει στη Μαλένα έδειξαν ότι δεν υπήρξε χορήγηση τοξικής ουσίας. Ωστόσο, μετά την ανίχνευση κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα θα γίνει επανέλεγχος του φακέλου της Μαλένας και προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή επανάληψη των τοξικολογικών εξετάσεων.

Σχετικά με το θάνατο της 6 μηνών Ίριδας, οι ιατροδικαστές θα επανεξετάσουν κατά πόσο υπήρχε ή όχι καρδιολογικό πρόβλημα. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, είχαν βρεθεί ευρήματα συμβατά με τον ασφυκτικό θάνατο. Τέλος, για την υπόθεση της Ίριδας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις των συγγενών της οικογένειας. Υπενθυμίζεται ότι το βρέφος πέθανε στην κούνια του μέσα στο σπίτι του ζευγαριού στην πόλη της Πάτρας. Παρόντες ήταν η 33χρονη μητέρα του και η αδερφή της.

Ποιοι είναι οι ιατροδικαστές που αναλαμβάνουν την υπόθεση

Από την Ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών ορίστηκαν δύο πάρα πολύ έμπειροι ιατροδικαστές, ο Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλογρηάς.

Ο Νίκος Καρακούκης είναι προϊστάμενος Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και ο Νίκος Καλογρηάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Και οι δύο έχουν αναλάβει τις πιο δύσκολες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο.

Οι δύο ιατροδικαστές συμμετείχαν και στην προηγούμενη άτυπη επιτροπή, μόνο που τώρα δεν θα έχουν μαζί τους, την Χριστίνα Τσάκωνα που το 2019 είχε αποδώσει τον θάνατο της Μαλένας σε ηπατική ανεπάρκεια.

Τι θα ερευνήσουν οι ιατροδικαστές

Οι δύο έμπειροι ιατροδικαστές, θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία σε αντίθεση με την τριμελή άτυπη επιτροπή στην οποία συμμετείχαν και πραγματοποιούσαν εσωτερική έρευνα χωρίς εισαγγελική παραγγελία. Χωρίς πρόσβαση όμως σε όλους τους φακέλους δεν μπορούσαν να βγάλουν ένα ασφαλές πόρισμα.

Πλέον οι δύο ιατροδικαστές θα μπορούν να ελέγξουν τα πάντα και τους πάντες.

Τι θα ζητήσουν οι ιατροδικαστές

Αρχικά θα ζητήσουν τους ιατρικούς φακέλους των δύο κοριτσιών, τις προηγούμενες ιατροδικαστικές εκθέσεις και θα γίνει ανασκόπηση των ιστολογικών τους εξετάσεων. Στα χέρια τους θα φθάσουν όλες οι καταθέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ήρθαν σε επαφή με τα δύο άτυχα κορίτσια αλλά και οι καταθέσεις των συγγενών της οικογένειας.