Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

«Καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να εντείνει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τον εαυτό της», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Νέοι τύποι όπλων

Το πακέτο θα περιλαμβάνει τόσο νέους τύπους όπλων όσο και τους τύπους εξοπλισμού που οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία εδώ και εβδομάδες.

Ο νέος εξοπλισμός περιλαμβάνει «συστήματα πυροβολικού, βλήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού», αναφέρεται στη δήλωση του Μπάιντεν.

«Έχω επίσης εγκρίνει τη μεταφορά πρόσθετων ελικοπτέρων», έγραψε.

Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρειαστούν επιπλέον εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσουν μέρος του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, όπως πχ τα πυροβόλα Howitzer, ενώ σημείωσε ότι εξετάζονται οι πιθανές επιλογές.

Πάνω από 3 δισ. το συνολικό ποσό της στρατιωτικής βοήθειας

Η στρατιωτική αποστολή των 800 εκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζει σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το συνολικό ποσό της βοήθειας που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Η σταθερή προμήθεια όπλων που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι και εταίροι τους στην Ουκρανία ήταν κρίσιμη για τη διατήρηση του αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής. Βοήθησε να διασφαλιστεί ότι ο Πούτιν απέτυχε στους αρχικούς πολεμικούς του στόχους για την κατάκτηση και τον έλεγχο της Ουκρανίας. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε τώρα», έγραψε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι «ο αμερικανικός λαός θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού στον αγώνα του για ελευθερία».