Τουλάχιστον ένας ευρωπαίος επίτροπος και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκαν στο στόχαστρο επιχείρησης κατασκοπείας με ισραηλινό λογισμικό σχεδιασμένο να παραβιάζει iPhone, αποκαλύπτει την Δευτέρα το Reuters.

Έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου αναφέρει ότι στόχοι της περυσινής επιχείρησης ήταν μεταξύ άλλων ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και τέσσερα ακόμα πρόσωπα που εργάζονται στην Κομισιόν, κάτι που επιβεβαίωσαν ανώνυμα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ερευνητές ασφάλειας διαπίστωσαν ότι οι αξιωματούχοι στοχοποιήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021 με το λογισμικό ForcedEntry, το οποίο πουλά η διαβόητη ισραηλινή εταιρεία NSO σε ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ένα σχεδόν πανομοιότυπο εργαλείο πωλείται σε κυβερνήσεις από τη μικρότερη ισραηλινή εταιρεία QuaDream, όπως αποκάλυψε τον φετινό Φεβρουάριο το Reuters.

Παραμένει ασαφές ποιος επιχείρησε να κατασκοπεύσει την Κομισιόν, αν η επιχείρηση ήταν επιτυχής και ποιες πληροφορίες μπορεί να αποσπάστηκαν από τις μολυσμένες συσκευές.

Η QuaDream δεν απάντησε στα ερωτήματα του Reuters ενώ η NSO υποστήριξε πως δεν ευθύνεται και πως η επιχείρηση κατασκοπείας «δεν θα μπορούσε να συμβεί με τα εργαλεία της NSO».

Τεχνικοί που εξέτασαν τα κινητά τηλέφωνα ορισμένων τουλάχιστον αξιωματούχων δεν κατέληξαν σε σαφές συμπέρασμα για το εάν οι συσκευές είχαν παραβιαστεί, ανέφεραν οι πηγές του Reuters.

Η Επιτροπή άρχισε να ερευνά το θέμα τον Νοέμβριο, όταν η Apple έστειλε μήνυμα σε χιλιάδες χρήστες iPhone προειδοποιώντας τους ότι μπορεί να βρίσκονται στο στόχαστρο κυβερνητικών χάκερ. Η προειδοποίηση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

H ύπαρξη λογισμικού κατασκοπείας που παραβιάσει συσκευές Apple αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο από ερευνητές στον Καναδά. Στα τέλη Νοεμβρίου η Apple υπέβαλε μήνυση κατά την NSO, εναντίον της οποίας εκκρεμούν και άλλες καταγγελίες.

Η ισραηλινή εταιρεία έγινε γνωστή λόγω του σκανδάλου του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, το οποίο χρησιμοποιήθηκε εναντίον πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και αντιφρονούντων σε δεκάδες χώρες.

Φέτος τον Φεβρουάριο, η ισραηλινή εφημερίδα Calcalist ανέφερε ότι η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε το διαβόητο Pegasus για να υποκλέψει τηλεφωνικές επικοινωνίες δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Η NSO μπήκε πέρυσι σε αμερικανική μαύρη λίστα που απαγορεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να συναλλάσσονται με την εταιρεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τώρα κι αυτή στο μικροσκόπιο τις εταιρείες λογισμικού κατασκοπείας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συστήσει στις 19 Απριλίου επιτροπή που θα εξετάσει τη χρήση εργαλείων κατασκοπείας σε χώρες-μέλη, μετά την αποκάλυψη ότι μέλη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν στην Πολωνία και την Ουγγαρία, χώρες που είχαν αγοράσει λογισμικό της NSO.