Αφού δοκίμασε τα κείμενά του με επιτυχία σε μπαράκια, καφέ, open mic και φεστιβάλ, και έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα λόγω lockdown και περιορισμών, είναι έτοιμος για το επόμενο, μεγάλο βήμα: Ο Μιχάλης Σεβαστέρης έρχεται στο θέατρο Άβατον από την Παρασκευή 11 Μαρτίου, για 10 βραδιές με την πρώτη ολοκληρωμένη σόλο παράστασή του «Είμαι Βίγκαν». Στο stand-up show του, διακωμωδεί τις τραγικές καταστάσεις που πέρασε σαν παιδί, έφηβος, ενήλικας, και που ακολουθώντας την μαθηματική ακολουθία θα περάσει και σαν γέρος. Γεγονότα που τον σημάδεψαν και τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα: Ένας πολύ ξεχωριστός, φωτεινός, γεμάτος χιούμορ νέος άνθρωπος. Και βίγκαν.

Ο Μιχάλης Σεβαστέρης μίλησε στα «Νέα» για το νέο του εγχείρημα, το χιούμορ και το βιγκανισμό.

Από ποια συστατικά φτιάξατε την παράστασή σας;

Από σόγια. Που έφερνα γιατί δεν είχα κόσμο να με δει. Και κυρίως αυτά τα συστατικά που τα κοιτάω σε μια συσκευασία και δεν έχω ιδέα τι είναι, γιατί τα περισσότερα αστεία μου δεν έχω ιδέα πώς μου ήρθαν.

Γιατί επιλέξατε να της δώσετε τον τίτλο «Είμαι βίγκαν»;

Επέλεξα να είναι αυτός ο τίτλος της παράστασης γιατί για ένα μεγάλο μέρος της διακωμωδώ το να προσπαθείς να ακολουθείς αυτόν τον τρόπο ζωής ενώ όλοι γύροι σου όχι. Επίσης είναι και ο δικός μου τρόπος να προωθήσω έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Να βάλω και εγώ το τούβλο μου. Ή να μη το βάλω. Οικολογία.

Είναι ο βιγκανισμός τόσο σημαντικό στοιχείο στη ζωή σας ώστε να περνάει και στη δουλειά σας;

Λένε να μη φέρνεις τη δουλειά στο σπίτι, οι stand up comedians φέρνουμε το σπίτι στη δουλειά. Ό,τι γίνεται στη ζωή μας το βγάζουμε στη σκηνή. Και η φιλοζωία για μένα είναι απ’ τα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής μου. Ο πιο συχνός τρόπος που κάποιος εκνευρίζεται ενώ έχει βγει μαζί μου, είναι ότι σταματάω για να πασπατέψω κυριολεκτικά κάθε γάτα που βλέπω. Επειδή έτυχε να βλέπω μόνο γάτες. Και κροκόδειλο να έβλεπα θα του έκανα “πσπσπς” και θα του πέταγα ψωμάκι.

Όλη αυτή η πορεία σας στους μικρότερους χώρους, τι εφόδια σας έδωσε για να δοκιμαστείτε τώρα στον μεγαλύτερο του θεάτρου Άβατον;

Οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες στα μπαράκια. Καμιά φορά παίζω στο θέατρο και σκέφτομαι «δε θα βάλει κανείς καν κάποιο μπλέντερ να λιώσει χαλίκι; Νιώθω ότι κλέβω εκκλησία» ή «ο ηχολήπτης είναι όντως στην κονσόλα;!» Συνήθως κόβεται ο ήχος και ψάχνω να τον βρω, και τελικά είναι στην κουζίνα και τρώει τις πατάτες των πελατών».

Πώς καταφέρνετε να παραμείνετε ακίνητος κι ανέκφραστος στη σκηνή τη στιγμή που κάνετε τους άλλους να γελάνε;

Είμαι απ’ τη φύση μου αρκετά ρομποτικός και ανέκφραστος. Ένας θεατής είχε έρθει μετά την παράσταση και μου είπε «ωραία αυτή η περσόνα που κάνεις» και του λέω «ναι περσόνα είναι χαχα! Φαντάζεσαι να ήμουν έτσι στην πραγματικότητα;»

Τι κοινό έχουν για σας το stand up με το πόκερ;

Και στα δύο χάνω λεφτά. Πέρα από την πλάκα, τα χρόνια μου στο online poker με βοηθάνε σε πολλά στο σταντ απ. Όταν κάτι δε δουλεύει, έχω συνηθίσει να ψάχνω όλες τις παραμέτρους και να βλέπω κάθε αστείο μου σαν να έχει στατιστικά και πληροφορίες.

Τελικά το γέλιο στις τόσο δύσκολες μέρες, μπορεί να μας σώσει;

Μου ήρθε στο μυαλό εκείνος ο αρχαίος που πέθανε κυριολεκτικά απ’ το γέλιο επειδή του φάνηκε ξεκαρδιστικός ο τρόπος που ο γάιδαρός του έτρωγε σύκα. Οπότε ίσως τελικά μας κάνει το αντίθετο. Εγώ πάντως θα προσπαθήσω!